torstai 23. syyskuuta 2010

Siska 1. Uusi mies

Koko Derrick-sarja, sen kaikki 281 jaksoa, ovat yhden ja saman käsikirjoittajan, Herbert Reineckerin (1914 - 2007) tuotantoa. Kun Derrick päättyi, hän ei suinkaan vetäytynyt eläkkeelle vaan loi uuden rikossarjan: Müncheniin edelleen sijoittuvan Siskan, jonka ensimmäisen tuotantokauden (1998) kaikki kolme osaa hän itse käsikirjoitti.

Tosin ensimmäisen tuotantokauden jälkeen Reinecker kirjoitti enää yhden Siskan jakson. Sarja kuitenkin jatkui kaikkiaan 11 tuotantokauden ajan 1998 - 2008.

TV2 lähettää tästä illasta lähtien koko Siska-sarjan uusintana torstai-iltaisin. Kun sarjaa ensimmäisen kerran Suomessa lähetettiin, en katsonut jaksoakaan, joten oli kiinnostavaa korjata laiminlyönti nyt.

Sarjan esittely Ylen kotisivuilla.
Sarjan esittely # 2 Ylen kotisivuilla.
 
Uusi mies
Der neue Mann (1:1, 30.10.1998) - Es. to 23.9.2010
Siska aloittaa uudessa työpaikassaan Münchenin poliisin murharyhmän johdossa. Siskan ryhmää työllistää vaarallinen nuorisojengi. (Yle.fi.)
 
Aloitusjaksossa Uusi mies Siska siirtyy Ruhrin Mülheimista vanhaan kunnon Müncheniin poliisin murharyhmään kohtalon murjomana miehenä. Nimittäin aivan jakson alussa eräs rivipoliisi on kömpelyyttään ampunut hänen vaimonsa.

Jakso kiertyy Münchenin alueella luksusautoja varastelevan nuorisojengin ja heidän pomojensa ympärille. Mukana on monia monia tuttuja Derrick-sarjasta yhä uusissa rooleissaan.

Uusi mies tuntuu melko tavalliselta saksalaisen poliisisarjan jaksolta. Amerikkalaista toiminnallisuuttakin on takaa-ajojaksoissa enemmän kuin kokonaisessa tuotantokaudellisessa Derrickiä. Reineckerin persoonallisuus näkyy käsikirjoituksessa suhteellisen niukasti: henkilögalleriaan ei sisälly poikkeusyksilöä, ei omaan maailmaansa eristäytynyttä, henkilöt eivät reagoi poikkeavasti tutussa tilanteessa. Taattua Reineckeria sen sijaan on, että uusi sankari Siska käy persoonansa avulla psykologista kauppaa epäiltyjen kanssa.

Renttulookisen Siskan lampsimista seuratessa tulee hohdokasta Derrickiä ainakin minun ikävä. Katsottuani nyt sarjan avausjakson en luultavasti enää palaa sen ääreen. Derrick riittää elämänsisällökseni mainiosti.

Herbert Reineckerin käsikirjoittamat Siska-jaksot:
 1. Uusi mies (1:1)
 2. Malowan tytär (Frau Malowas Töchter, 1:2)

6 kommenttia:

 1. siska on loistava..itse diggaan saksalaisia poliisisarjoja varsinkin derrickiä.tatorttia ja vanhaa kettua

  VastaaPoista
 2. OLIKO TÄSSÄ JAKSOSSA FABER < ELI KLAUS WENNEMANN

  VastaaPoista
 3. Ainakaan IMDb:n mukaan Wennemann ei esiinny jaksossa. Tosin aina IMDb:n luettelot eivät ole läheskään täydellisiä; varsinkin sivuosien esittäjät on usein jätetty mainitsematta. Löydät rooliluettelon täältä: http://www.imdb.com/title/tt0701578/fullcredits#cast.

  VastaaPoista
 4. Derrickin ja Siskan lomassa ei pidä unohtaa, että Herbert Reinecker käsikirjoitti myös kokonaan kaikkien aikojen ensimmäisen saksalaisdekkarisarja Der Kommissarin, jota tuotettiin vuosina 1960-1976. Sarja on mustavalkoinen, eikä sitä ole esitetty Suomessa. Myös Fritz Weppierin esittämä Harry Klein siirtyi sarjasta Derrickiin vuonna 74. Hänet korvasi Der Kommissar -sarjassa näyttelijän veli, Elmar Wepper, joka esittää Erwin Kleinia. Muutama sarjan jakso on syötetty kokonaan YouTubeen.

  VastaaPoista
 5. Kiitos historiakatsauksesta, Roope. Samasta Derrickin esihistoriaa koskevasta aiheesta olen päättänyt itsekin kirjoittaa blogitekstin jossain vaiheessa alkaneen vuoden puolella.

  VastaaPoista
 6. Tuohon tekstiini tuli pieni kirjoitusvirhe, sarjaa Der Kommissar tuotettiin siis vuosina 69-76.

  VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.