torstai 30. syyskuuta 2010

258. Aamiainen murhaajan kanssa?

Frühstückt Babette mit einem Mörder? (23:4, 5.4.1996) - Es. to 30.9.2010
Kuvagalleria
Väijyksistä ammutut laukaukset tappavat miehen hänen mennessään uimaan. Tyttöystävä sanoo tietävänsä varmasti, kuka on murhaaja, mutta Derrickiltä puuttuvat pitävät todisteet. (Yle.fi.)
     
Siitä on monta jaksoa, kun katsoja viimeksi ei ole saanut kunniaa olla silminnäkijänä alun rikokselle. Tällä kerralla murhaaja kuitenkin jää aluksi arvoitukseksi, kun luoti kohtaa miehen, joka pyrkii laiturilta uimaan talviseen järveen. Uimaharrastuksen ääreen ammuttu mies on tuttu aihe aiemmilta tuotantokausilta. Tällä kerralla aihetta varioidaan sillä tavalla, että miehen seurassa ei ole alastonta tai vähintään paljasrintaista naista.

Mutta on miehellä sentään rakastajatar, se joka jäi kylpytakissaan lämpimään keittiöön päiviteltyään miehen hyistä harrastusta. Ja rakastajatar epäilee heti rakasta aviopuolisoaan Christoph Bantzeria (s. 1936) julmasta teosta.

Derrick ja vampyyri.
Bantzerin suhde maailmaan on siinä määrin syväfilosofisesti värittynyt ja vaimo siinä määrin epäilynsä peloittama, että Derrick pidättää hänet heti kättelyssä. Eiköhän vain Bantzer ole murhannut läheisen perheystävänsä! Kuulusteluissa Bantzer antaa lisäluennon kyynisestä filosofiastaan, johon murha sopisi kuin nyrkki silmään. Derrick, joka toteaa miehen elävän etäisessä "tyhjiössä vailla päämäärää", joutuu kuitenkin todisteiden puutteessa päästämään tämän vapaalle jalalle.

Sitten Derrick alkaa tutun rutinoidusti tehdä itseään tykö Bantzerille lyöttäytymällä ensimmäiseksi tämän pöytään kantaravintolassa. Elämänfilosofialuennot siis jatkuvat, lämpimästi mutta etäisesti.

Puolivälissä jaksoa kuvioihin astuu lopulta myös nimihenkilö Anette Hellwig (s. 1970, ensimmäisessä kahdesta Derrick-roolistaan) pirteänä ja välittömänä Babettena. Hän saa Helmut Pickin (1929 - 2006) kotiapupalvelun välityksellä pestin taloudenhoitajattareksi Bantzerille entisen saatua tarpeekseen isäntänsä murhaavanhyytävästä filosofiasta. Portti taloon on kuin keskiaikaiseen linnaan, ja lopulta se avautuu Hellwigille. Tässä miehessä totisesti on goottilaista tyyliä, vaikkei ehkä riittävän kalvakas vampyyriksi olekaan.

Derrick kutsuu uuden ystävänsä mukaan katsastamaan rikospaikkaa. Sitten hän demonstroi autonsa takakontista metsästyskiväärin, jolla Bantzer saa kaikessa rauhassa tähtäillä surmalaituria ja tietysti tulee klikanneeksi vanhaa kunnon Harry Kleinia kohti, kun tämä sattuu täsmälleen samaan aikaan käyskentelemään kyseisellä laiturilla.

Jos jakson nimeen "Syökö Babette aamiaista murhaajan kanssa?" on luottamista, tapahtumien pitäisi huipentua aamiaiseen, jonka Hellwig laittaa Bantzerille. Se osoittautuukin oikeaksi juhla-aamiaiseksi, Hellwig on laittanut itsensäkin nätiksi, ainakin vähän keski-ikäisemmän näköiseksi. Ehkä huipennus tulee siitä, että Bantzer Hellwigin raikasta elämäniloa todistaessaan tulee tietoiseksi siitä toisenlaisesta tavasta elää, jonka hän itse on menettänyt.

Muistaakseni juuri tämä jakso teki minuun vaikutuksen, kun katsoin ensimmäisiä Derrickejäni 1990-luvun loppupuolella. Bantzer poikkeusyksilönä on kuitenkin melko tavanomainen Derrick-poikkeusyksilö, ja kun olen riittävän moneen heistä sittemmin tutustunut, ei jakson vaikutus ollut enää läheskään yhtä järisyttävä.

Toisaalta Bantzerin poikkeusyksilö on onnistunut saattamaan itsensä harvinaisen eristyksiin, ja Hellwigin raikkaus onnistuu luomaan koomisuuteen sortumattoman terävän kontrastin hänen mustalle, yksinäisyyteen tuomitulle saatanallisuudelleen. Jakso on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Tämä jakso löytyy Suomessakin vuonna 2005 julkaistusta kuuden jakson Derrick-dvd-julkaisusta nimellä "Syökö Babette aamiaista murhaajan kanssa".

1 kommentti:

  1. Hmm... Mitä tähän nyt sanoisi?
    Ihan kelvollinen, mutta hieman ennalta-arvattava 90-luvun episodi. Kokonaisuudessaan odotin hiukan enemmän, eikä loppukaan ollut paras mahdollinen.

    Arvosana: 7

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.