torstai 23. syyskuuta 2010

257. Ruth ja murhaaja

Ruth und die Mörderwelt (23:3, 8.3.1996) - Es. pe 24.9.2010
Kuvagalleria
Pariskunta herää kummalliseen kolinaan keskellä yötä. Kuuluu kolme laukausta ja vanha herra kohtaa murhaajansa. Derrickin tutkimukset keskittyvät naapurissa asuvan opiskelijan liikkeisiin. (Yle.fi.)

Oliver Hasenfratz on tällä kerralla nuori opiskelija, joka soittaa äidin ja isän mielestä musiikkia liian kovaa huoneessaan. Äiti ja isä eivät sen sijaan tiedä, että Hasenfratz on lisäksi sekaantunut hämäräpuuhiin lähtiessään illan päätteeksi tapaamaan kavereitaan. Murtokeikka voi alkaa: Franjo Marincic (s. 1950) tunkeutuu sisään, Hasenfratz jää vahtiin autoon.

Wanharouva Maria Becker (s. 1920) herää murtoyrityksen aiheuttamaan kolinaan ja usuttaa wanhanherra Erland Erlandsenin (1912 - 2003) alakertaan tarkistamaan ulko-ovet, miltä retkeltä wanhaherra ei enää palaa, sillä Marincic ampuu hänet.

Farssi syntyy tällä kerralla siitä, että vahdissa olevaa Hasenfratzia luullaan ulkopuoliseksi todistajaksi ja hän saa olla wanhanrouvan seurassa vastaanottamassa Derrickiä miehistöineen. Hasenfratzin kauhistunut olemus vetoaa wanhaanrouvaan, vaikka tämä heti aavistaa nuorukaisen todellisen roolin tapahtumissa. Wanharouva haluaa ottaa Hasenfratzin siipiensä suojaan, ja Derrick antaa siihen vastahakoisen suostumuksensa. Tervetuloa wanhanrouvan poikkeusmaailmaan, nuoriherra Hasenfratz!

Äiti herättää Hasenfratzin seuraavana aamuna, sillä wanharouva odottaa jo häntä innosta puhkuen keittiössä. (Niin innosta puhkuen, että suru rakkaan wanhanherran poismenosta unohtuu häneltä tykkänään.) Riennetään yhdessä kahvila-aamiaiselle, missä Beckerille tarjoutuu ensimmäinen kunnon tilaisuus toimia elämänsä suunnan menettäneen opiskelijan life coachina. Oppitunnit tehoavat, niin että wanhanrouvan elämänfilosofia lopulta kaikuu Hasenfratzin päässä yksinäisinä hetkinä.

Pienemmissä rooleissa on tänään kaksi Derrick-veteraania: karski Peter Kuiper (1929 - 2007) karskina baarimikko-murto-organisaattorina ja psyykkisesti epävakaisiin rooleihin istuva Walter Renneisen (s. 1940) vakuutusvirkailijana, pois potkittuna sellaisena, sillä hänen yhteistyönsä murtokoplan kanssa on tullut ilmi.

Saadaanhan Marincic ja muut organisaattorit lopulta kiikkiin. Ja jakson päätöskuva todistaa, että tuoresyntyinen ystävyys wanharouva Beckerin ja nuoren Hasenfratzin välillä ei suinkaan osoita kuihtumisen merkkejä.

Kiitos Maria Beckerille tämän jakson pelastamisesta poikkeusyksilönä tutustumassa murhamaailmaan. Wanhastarouvasta tuleekin loppujaksoissa vakiohahmo.

Jäähyväisroolinsa tässä jaksossa tekevän Peter Kuiperin ikimuistettavaa uraa Derrick-konnana kannattaa muistella tällä italiaksi dubatulla YouTube-videolla.

3 kommenttia:

  1. EN NÄHNYT TÄTÄ JAKSOA...MUTTA KATSOIN PETER KUIPER-DUBBAUKSEN

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että vasta pari päivää sitten lisäämälleni linkille Kuiper-koosteeseen oli käyttöä. Karski Kuiper on omia suosikkikasvojani Derrickissä.

    VastaaPoista
  3. Kuiper on todellakin hyvä näyttelijä. Oletteko nähneet tuota Tod am Bahngleis -jaksoa, joka tuossa Kuiperin muistovideossa on dupattu. Itse minulla on osa DVD:llä, ja se on laadukas 1970-luvun episodi, huipputoteutus.

    VastaaPoista