maanantai 21. helmikuuta 2011

Siska 3. Noppapelurin kuolema

Tod einer Würfelspielerin (1:3, 11.12.1998) - Es. to 7.10.2010
Kolme ystävätärtä joutuu epäilyttävän noppapelin pauloihin. Yksi heistä löytyy murhattuna ja Siska epäilee, että muutkin pelurit ovat hengenvaarassa.  (Yle.fi.)
 
Jakso alkaa vetävänä psykologisena draamana ravintolasalissa. Kolme yli-ikäistä pissaliisaa - vaalea Michaela Merten, tumma Iris Junik ja korvarengas-Gerti - heittävät pöydässään noppaa siitä, kuka saa baaritiskille parkkeeranneen uroon vieteltäväkseen. Baarimikko on mukana touhussa voitelemassa varteenotettavia uroksia.
 
Tänä iltana noppa määrää nakin luonnollisesti Mertenille, kolmikon upeimmalle mimmille. Baaritiskillä käytävässä vuoropuhelussa on sukulaisuutta film noirin ja Crying Gamen (1992) baaritiskirepliikkeihin.  
 
Merten vie baaritiskiuroon kotiinsa ja makuuhuoneeseensa nauttimaan uskottomuuden iloista. Ja tietenkin aviomies palaa matkalta etuajassa kotiin ja yllättää parin rysän päältä. Hiljaiseksihan se aviomiehen vetää, to-o-osi hiljaiseksi.

Siska järkkyneen aviomiehen lohtuna.
Derrick-jaksossa 269. Tappion paikka vaimonsa kuoleman satuttama Klausjürgen "Herr Professor Vuoristosairaala" Wussow kiikutettiin juoksujalkaa sairaalaan toipumaan. Siksi ei ole mikään ihme, että siipeensä saanut aviomies paketoidaan myös sairaalaan. Wolf Roth reineckerilaisen viisaana psykiatrina yrittää selittää aviomiehen huolestuttavaa tilaa tämän isolleveljelle.
  
Jakson kolme poikkeusyksilöä, kaikki vähän pliisuja tosin, ovat nyt koossa: järkkynyt aviomies, kovasti rakastava isoveli ja yliempaattinen psykiatri Roth.
  
Siska astuu jaksoon vasta neljännestunnin odottelun jälkeen, kun hänen nuori apulaisensa vie hänet katsastamaan vuokra-asuntoa masentuneen täysihoitolahuoneen sijaan. (Siskan vaimon traagisenkömpelöstä kuolemasta on tässä kolmannessa jaksossa vasta hetki aikaa.) Puhelin tuo vuokra-asunnolle tiedon nuoren naisen murhasta.
  
Iris Junik on puukotettu! Kaksi muuta pissaliisaveteraania kipittää paikalle pian Siskan jälkeen.
 
Sitten Siska rientää juttuttamaan kameramies Peter Bertramia, joka on valokuvaillut mielellään poseeraavaa kolmikkoa. Yksin ja yhdessä, baarin vakiopöydässä.
  
Kun ehditään baariin, perin derrickmäinen on Siskan pyyntö baarimikolle: asettakaa tämä jättivalokuva kolmikosta esille kävijöitten ihailtavaksi. Myös puolikataleptista aviomiestä käydään moikkaamassa Rothin sairaalassa.
    
Viimeinen neljännes alkaa jännittyneissä merkeissä, kun murhaaja lähtee tapaamaan kahta elävien kirjoissa vielä olevaa nopanheittäjää. Onneksi nuori poliisi Wiegand on asunnossa naikkosten turvana, tosin jalkaan haavoitettuna. Siska ajaa autollaan lujaa kohti asuntoa, ja pelkääjän paikalla Wolf psyykkaa satimeen jääneitä naisia ja murhaajaa puhelimen avustuksella.
   
Loppuhuipennuksessa murhaaja vaatii kahta naista nakkaamaan noppaa vielä viimeisen kerran... Pahalta näyttää, varsinkin kun pistooli jo osoittaa noppapelin hävinnyttä, kauhun lamaannuttamaa Merteniä. Mutta sitten tapahtuu ihme, Siskan ennakoima ja toimeen panema: poikkeusyksilön poikkeusreaktio poikkeustilanteeseen, mikä purkaa uhan kuin taikaiskusta. Nopat lasipöydällä jäävät kuvittamaan lopputekstejä.
   
Tallensin Noppapelurin kuoleman hyvin aikein kun se lähetettiin lokakuussa. Sitten se jäi kovalevyn perukoille kolmeksi kuukaudeksi lojumaan, kunnes katsoin sen tieltä pois. Alkuneljännes osoittautui niin kiehtovaksi, että päätin kirjoittaa jaksosta blogiinkin, tosin parasta ennen -päivän ohittaneena.
   
Jakso on monine Derrickistä tuttuine ominaispiirteineen, liioitteluineenkin, selvästi Reineckerin käsialaa. Alun psykologisen jännitteen jälkeen jakso tosin vähän taantuu, ja loppupuolen jännitys taitaa olla varsin kulunutta.

Herbert Reineckerin käsikirjoittamat Siska-jaksot:
 1. Uusi mies (1:1)
 2. Malowan tytär (Frau Malowas Töchter, 1:2)
 3. Noppapelurin kuolema (1:3)
 8. Viisi sekuntia, korkeintaan kuusi (2:5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.