torstai 15. joulukuuta 2011

219. Viimeiset sanat

Ein sehr trauriger Vorgang (20:1, 22.1.1993) - Es. to 29.4.2010 klo 12.45 
Nach einem gemeinsamen Bordellbesuch lädt Albert Krumme fünf Schulkameraden zu einem Drink zu sich nach Hause ein. Kurze Zeit später klingelt es an der Tür. Als Albert öffnet, wird er niedergeschossen. Derrick ermittelt im Kreis der Mitschüler. (Episodeworld.com/Show/Derrick.)

Christiane Hörbiger on tänään eri hienona: hän on oikein konservatiivisesti pyntätty ja hirmusivistynyt, tohtori koulutukseltaan, ynnä johdattelee kansakunnan toivoja filosofian jylhiin maailmoihin rouva lehtorina lukiossa.

Hörbigerillä on myös ystävätär, jota on kiittäminen siitä, että hän on saattanut maailmaan punastelevan nuorukaisen nimeltä Holger HandtkeDerrick-sarjan ehkä kaikkien aikojen hienoimman lahjan maailmalle. Hörbiger on saanut Handtken ystävättäreltään lainaksi asumaan luokseen, jotta poika voi hankkia lukiosivistyksensä siinä nimenomaisessa müncheniläislukiossa, jossa Hörbiger jakaa oppejaan tämän luokanvalvojana.

Holger Handtken suuri päivä. (Kuva: ZDF.)
”Tämä ilta on sinun! Lapsuus loppui tähän.”

Tänään Handtkella on erityinen syy punastella kainostelevan tyytyväisenä. Vietetään nimittäin hänen synttäreitään, minkä kunniaksi on päädytty oikein joukolla bordelliin, jotta syntymäpäivä-sankarikin saa vihdoin maistella mystisiä venuksen antimia. Veljeskuntaan kuuluu mm. käkkäräpäinen Philipp Brammer (s. 1969). Pistäväkatseisen Robinson Reichelin (s. 1966) joku saattaisi sekoittaa 255. Toisen luodin sankariin.

”Pääsky opettelee lentämään”, rakastavat toverit toteavat ujosta kumppanistaan tätä hyväntahtoisesti kiusoitellen, mutta Handtke-raukka vain pysyy hymyävän vaisuna. Avartavaa miehuuskoeiltaa jatketaan opintokäynnillä kapakissa olusen ja yhteislaulun merkeissä ja sitten vielä yhden veljeskunnan jäsenen opiskelijaboksissa, josta soitetaan seksipuhelun tapainen luokan eräälle tytölle.

Eipä aikaakaan kun ovikello soi. Lisää juhlijoita?! Boksin omistaja kipaisee avaamaan alaoven, jonka takana yllätyslaukaukset odottavat häntä. ”En olisi ikinä uskonut. Onhan tosi älytöntä”, hän lausuu viimeisinä sanoinaan paikalle rientäville kumppaneilleen.

Paikalle rientää kohta myös Derrick, joka päästää nuorukaiset pienen neuvonpidon jälkeen kotiin nukkumaan.

Rouva tohtori Hörbiger sen sijaan ei nuku vaan istuu kotona ja odottaa huolestuneena suojattiaan palaavaksi. Kuultuaan ampumatapauksesta hän on kovin suruissaan siitä, mitä Handtke on joutunut kokemaan: ”Murha… Sinustakin kuoli osa siinä. Se ei saisi kadota näin varhain. Jossain vaiheessa lapsuus häviää ja sen myötä kaikki, mikä teki siitä niin kauniin. Myös unelmat häviävät.”

Tunteeko Hörbiger osanottoa Handtken kohtaamisesta väkivaltaisen kuoleman kanssa vai salaiseksi tarkoitetusta kokemuksesta ilotalossa?

Rouva tohtori tsemppailee liittolaista. (Kuva: ZDF.)
Jakso jatkuu sahailemalla Derrickin kammarin, luokkahuoneen ja rouva tohtori Hörbigerin hienostuneen kotitalon välissä. Tapahtumien vilskeessä Handtke saa kuoria perunoita ja Harry Klein kirjoittaa luokan liitutaululle. Joitain asioita yritetään salata ylitarkastajalta, ja lisäksi katsoja päästetään syventämään käsitystään Hörbigerin ja hänen punastelevan suojattinsa suhteesta.

Lyhyessä takaumassa näemme, millaisena karikatyyrihirviönä nuorukainen äitinsä ystävätärtä pitää.

Ennen pitkää rouva tohtori saa esitellä Derrickille epämuodikkaita seksuaalifilosofia näkökulmiaan, jotka ovat vuonna 2011 vielä ajankohtaisempia kuin 18 vuotta sitten. Ylitarkastajakin kunnioittaa häntä enemmän kuin poliisietiikka sallisi. Tässä valossa perin painajaismainen on luokkahuonekohtaus, jossa oppilas Reichel haastaa Hörbigerin uljaan tahtofilosofian vetoamalla joihinkin halujen vapautta koskeviin tieteen nykytuloksiin.

Herrasnainen ja herrasmies, välissä Holger Handtke.
Jakson loppusuoralla rouva tohtori joutuu hiljalleen yhä tukalammaksi käyvään umpikujaan. Oivaltava tehokeino on se sisäinen puhe, joka ilmestyy ahdistuneen lehtorin pään sisään, kun hän vasta-hakoisesti istuutuu kahvittelemaan ylitarkastajan seurassa. Hirveimmästä nöyryy-tyksestä huolehtii kuitenkin joukko oppilaita, jotka jakson viimeisillä minuuteilla nousevat avoimeen kapinaan opettajaansa vastaan ja joita hämillinen Handtkekin joutuu peesaamaan.

Murhaaja paljastetaan katsojalle jo hyvissä ajoin ennen loppukuvaa, mikä ei suinkaan estä jännitysnäytelmän yltymistä yhä raskaskierroksisemmaksi. Viimeiset sanat on erinomainen psykologinen trilleri. Haastavat pääroolitkin ovat saaneet oikeat esittäjät. Hörbiger on erinomainen, ja Handtke tekee alusta loppuun johdonmukaisen näyttelijäntyön.

Viimeiset sanat on aidosti moniääninen moraliteetti, temaattisesti varmaankin hienoimpia sarjan jaksoja. Tarinan syvällisyyskään ei ole vähääkään keinotekoista tai heppoisaa. Aivan lopussa Derrickin päätössanat ”Kai voi sanoa niin, että rakkaus siinä surmattiin” vielä kertovat monimielisen tiivistetysti moraalitarinan sanoman.
  • Holger Handtken seikkailut jatkuvat jälleen ensi torstaina 22. joulukuuta ennen iltakuutta. Jouluaatonaatonaaton tarinassa Handtke on vielä tätäkin iltaa enemmän elementissään, vaikkakin tapahtumasarjan käänteet valitettavasti tarjoavat hänelle enemmän tilaisuuksia kalpenemiseen kuin söpsäkkään punasteluun.

3 kommenttia:

  1. harvoin nähty jakso.. derrickissa osattii

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kaikista Derrickeriaan lähiaikoina tulleista (ja tulevista) esittelyistä! On ollut ilo lukea.

    Tännehän on huomenna tulossa se "Holger Handke jälleen tavoilleen uskollisena" -esittely jaksosta, joka luullakseni ei ole jäänyt kenellekään vähänkään Derrickiin perehtyneelle fanille epäselväksi.

    Ilokseni tiedän, että tänne on tulossa huomisen lisäksi vielä kaksi esittelyä, kumpainenkin jaksosta, jotka molemmat kuuluvat 1990-luvun Top10-listalleni.

    Huomenna 22. päivä alkaa minulla joululoma, jonka aikana olisi tarkoitus kirjoittaa joku teksti omaankin blogiini. Ehkä Der Kommissarista, ehkä Derrickistä tai Kahden keikasta... varmaa ei vielä ole.

    Hyvää joulua Derrickukselle ja muillekin tätä blogia enemmän tai vähemmän aktiivisesti seuraaville!


    — Derricks großer Freund

    VastaaPoista
  3. Kiitos jälleen sanoistasi, Derricks großer Freund!

    Hienoa kuulla, että et enää ole varma päätöksestäsi lopettaa uraasi krimi-bloggarina "Anna Lakowskiin"! Jos joululomalla saat inspiraation jälleen kirjoittaa aihepiiristä, me blogiasi seuraavat olemme hyvin iloisia.

    Hyvää joulua siis sinulle tämänkin areenan kautta!

    VastaaPoista