perjantai 30. joulukuuta 2011

244. Puhelu Wienistä

”Tarkkaan ottaen me kaikki odotamme puhelua, joka selittää kaiken.” – Derrick, Puhelu Wienistä.
Peter Fricke (s. 1939) esiintyy kahdeksassa Derrick-jaksossa. Uudenvuodenaatonaaton kunniaksi nostamme pöydälle hänen viimeisen näyttäytymisensä sarjassa.

Fricke on tänään menestyvä liikemies, jolla tosin on takaplakkarissa ikävästi avioeropaperit Jutta Kammannin kanssa. Riitaista parivaljakkoa ei yhdistä enää mikään muu kuin virkku tytär Babette, joka elää aktiivista nuorennaisenelämää isänsä luona. Babette harrastaa ratsastamista, ja ridaamaan pitäisi päästä heti jakson alkuminuuteilla. 

Anruf aus Wien (22:2, 3.2.1995) - Es. to 12.8.2010 klo 13.00
Kuvagalleria
Bei der Lösegeldübergabe für seine entführte Tochter erschießt der Privatbankier Bach unabsichtlich einen der Entführer. Oberinspektor Derrick ist sich der dramatischen Situation bewusst: Wenn die restlichen Kidnapper davon erfahren, ist das Mädchen in Lebensgefahr. (Episodeworld.com/Show/Derrick.) 

Vaan Babettepa ei pääsekään perille talleille, sillä kaksi tuntematonta miestä kidnappaa hänet kesken menomatkan. Sitten amatöörimäisen hermostuneet kaappaajat soittavat isä-Frickelle ja vaativat tyttärestä lunnaita. Lisähoukuttimeksi tytärkin saa lausua puhelimeen muutaman sanan tuskaisesti puukko kurkulla. Poliisia muuten ei sitten juttuun sekoiteta!

Fricke hälyttää paikalle ex-vaimo Kammanninkin, joka pysyy rauhallisena kuin viilipytty, vaikka liikemies itse suistuu ihan epätoivon partaalle. Hänellä tupakki palaa ynnä drinkki maistuu, ja työpaikalta taskuun eksyy pistoolikin.

Pistooli on tarpeeseen, kun huppupäinen kaappaaja tulee noutamaan rahapussia: Fricke ampuu tohkeissaan huppupään. Kamera näyttää asianmukaisesti hidastettuna liikemiehen ja ex-vaimon kauhistuneet kasvot vahingonlaukauksen tapahduttua. Kuinka Babetten nyt käy?

Ei auta kuin kutsua Derrick Harryineen apuun. Jo kohta parivaljakko seisoo Fricken olohuoneessa coolina kuin lännensankarit; musiikkikin jäljittelee italiaanojen westerniä. Kinkkinen tilanne! Ylitarkastaja vetää kuitenkin heti lonkalta suunnitelman – oivallisen, joskin epäsovinnaisen, jotenka hänen täytyy hyväksyttää se esimiehellään, ärjysti elehtivällä Klaus Höhnellä (1927 - 2006).

Katsojalla on hyvä syy jännittää, miten ylitarkastajan suunnitelma onnistuu! Kaikkien osallisten täytyy kyetä näyttelemään roolinsa tismalleen oikein... Harry Klein on pessimistisenä, syystä kai, mutta silti ikävän masentavasti. Jakson mittaan hän yrittää murentaa katsojan taistelumoraalia useampaankin kertaan synkeillä ennustuksillaan.

Veronika Fitz.
Suunnitelman toteuttamiseksi Derrickin täytyy ottaa yhteyttä myös ammutun huppupään vaimoon. Vaimo on nimeltään Veronika Fitz (s. 1936), ainoassa Derrick-roolissaan, ja hän työskentelee tarjoilijana peribaijerilaisessa ruokapaikassa. Tarjoilijatar Fitz ei ole lähimmäisistämme välkyimpiä, mutta käsikirjoittaja Reinecker on turboahtanut häneen sen verran persoonaa, että alkaessani katsoa jaksoa uudelleen en muistanut paketista yhtään mitään muuta kuin kyseisen rouva Fitzin.

Derrickille tuottaa tuskaa kertoa vilpittömän hyväntahtoiselle tarjoilijattarelle uutinen puolison kuolemasta. Rouva Fitz tuntuu tajuavan järkyttävän tiedon, mutta saako ylitarkastaja naisen sisäistämään roolinsa uhkarohkeassa suunnitelmassa? Mitenkä puolisoparka muka on kuollut ja silti elossa? Derrick yrittää siis selittää uudelleen, oikein hitaasti ja hypnoottisuutta säästelemättä: ”Olisi hyvä, jos miehenne eläisi.”

Lopulta rouva Fitz tajuaa, että miesvainaja lensi Wieniin, josta lupasi soittaa puhelun. Ja kovasti tosissaan nainen tuota puhelua sitten alkaakin odottaa. Tarjoilijattaren valloittava persoona saa Derrickinkin niin empaattiseen mielentilaan, että myös tämä alkaa raastavan myötätuntoisesti odottaa puhelua Wienistä hänen seuranaan.

Puhelu Wienistä etenee loistavalla tavalla rauhallisesti. Tarinan yksinkertaisessa kerronnassa on selkeä koukku, jota katsoja innokkaana seuraa. Lisäksi jakso sisältää poikkeuksellisen paljon huumoria! Erityisesti tarjoilijatar Fitzin persoonan ympärille kehittyy runsain mitoin oivaltavaa tilannekomediaa. Derrickin esimiehenä huseeraavasta Höhnestä tosin on tehty suorastaan ärsyttävän tyhmä ja mitään tajuamaton.

Babette pelastuu. Kaikki on taas hyvin, melkein. Kuka selittää rouva Fitzille perimmäisen totuuden?

Erinomaisen hieno on jakson loppuveto, kun liikemies Fricke nousee riutuneena, raskain askelin erään vuokrakerrostalon portaat, soittaa ovikelloa ja esittäytyy voipuneelle tarjoilijattarelle: ”Nimeni on Fricke. Minulla on teille asiaa.”

10 kommenttia:

  1. youtube saisko tän nähdä sieltä

    VastaaPoista
  2. Mahtava jakso, harmi ettei Fitz esiintynyt muissa Derrick-jaksoissa, hyvä näyttelijä kun on ...

    VastaaPoista
  3. Rouva Fitz näyttää tehneen yhden ainoan yksittäisen esiintymisen myös krimeissä "Der Kommissar", "Vanha kettu" (komisario Erwin Kösterin aikaan) ja "Siska". Sen sijaan "Tatortiin" hänelle on kertynyt ainakin viisi eri roolia.

    VastaaPoista
  4. Totta. Tuo "Kettu"-jakso "Eine Tote auf Safari", jossa Fitz esiintyy, on katseltavissa myös YouTubesta. (http://www.youtube.com/watch?v=0CSOZErqS_Q).

    VastaaPoista
  5. Vielä tästä osien YouTube-katsottavuudesta kiinnostuneille, nämä osat sieltä kokonaisuudessaan alkukielellä löytyvät:

    — Waldweg (Metsätie)
    — Stiftungsfest (Vuosijuhla)
    — Nur Aufregungen für Rohn (Kunnian hinta)
    — Madeira
    — Angst (Pelko)
    — Schock (Autovarkauksien arvoitus)
    — Der Mann aus Portofino (Italialainen yhteys)
    — Hals in der Schlinge (Silmukka)
    — Offene Rechnung (Avoin tili)
    — Das Kuckucsei (Käenpoikanen)
    — Mord im TEE90 (Murha pikajunassa)
    — Via Bangkok (Paluu Bangkokista)
    — Inkasso (Velka)
    — Der Fotograf (Valokuvaaja)
    — Tod eines Fans (Fanin kuolema)
    — Klavierkonzert (Pianokonsertti)
    — Kaffee mit Beate (Hermot kireällä)
    — Besuch aus New York (Vieraita New Yorkista)
    — Nachts im einem fremden Haus (Yö vieraassa talossa)
    — Attentat auf Derrick (Attentaatti)

    — Ein Spiel mit dem Tod (Vaarallista peliä) HUOM: EI KATSOTTAVISSA YOUTUBESTA, VAAN ERÄÄLTÄ TOISELTA SIVUSTOLTA

    ----

    Huomio! Nämä tiedot (osat, niiden alkuperäiset nimet ja suomennosnimet) listasi muistini perusteella. Jossakin kohden saattaa siis olla jokin pieni virhe, tai jokin jakso saattaa luettelosta puuttuakin, JOTEN PAHOITTELEN.


    — Derricks gro. Freund

    VastaaPoista
  6. Kiitos vaivannäöstäsi ja YouTube-listauksestasi, Derricks großer Freund.

    "Puhelu Wienistä"-jaksoa vuosikymmenen nuorempi rouva Fitz pyörähtääkin aiemmassa "Eine Tote auf Safari"-linkissäsi heti alkuminuutilla. Parin minuutin jälkeen matkaan lähtevä "Ketun" alkumusiikki näyttäytyi yllättävän dynaamisena, kun en ollut sitä pitkään aikaan kuullut.

    VastaaPoista
  7. Täydennän vielä YouTube-luetteloani jaksoilla:

    — Tod des Tromperters (Trumpetistin kuolema)
    — Eine Nacht im Oktoder (Lokakuun yö)
    ja
    — Die Frau des Mörders (Murhamiehen vaimo)

    ----

    Selaan vielä tuben läpi lähipäivinä. Jos joitakin uusia jaksoja vielä ilmaantuu, ilmoitan niistä täällä mahdollisimman pian.

    ----

    Samatenkin listaan tähän samaan kommenttiin myös muiden sarjojen tubesta löytyviä jaksoja.

    > Der Alte (Vanha kettu)

    — Der Neue (Ammatinvaihdos)
    — Die Kolonne (Varjo ikkunassa)
    — Eine Tote auf Safari
    — Brennweite 1000
    — Zwei Leben
    — Ein Koffer
    — Explosion aus dem Dunkeln
    — Reihe 7, Grab 11
    — Fluchthilfe
    — Der Unbekannte im Spiel

    (Pahoittelen joidenkin osien puuttumista listasta, suomennosnimien puuttumista niiden osien, joita YLE ei esittänyt, kohdalla, ja sitä etteivät osat Derrickeistä eroten ole esitysjärjestyksessä.)

    > Der Kommissar (Komissaari)

    — Der Papierblumenmörder
    — Die Waggonspringer
    — Grau-Roter Morgen
    — Drei Tote Reisen nach Wien
    — 'Als die Blumen trauer trugen'
    — Tod einer Zeugin
    — ...wie die Wölfe
    — Warum es ein Fehler war, Beckmann zu erschießen
    — Ein Playboy segned das zeitliche (1. osa puuttuu)

    > Ein Fall für Zwei (Kahden keikka) & Siska
    — (Ei jaksoja toistaiseksi)



    — Derricks gro. Freund

    VastaaPoista
  8. Kiitos edelleen vaivannäöstäsi, Derricks großer Freund!

    Kartutat pyyteettömästi Derrickerian informaatiopääomaa, vaikka nämä YouTube-luettelot sopisivat erinomaisen hyvin myös omaan blogiisi. Sieltä ne olisivat myös helpoiten uudelleenlöydettävissä.

    Jos päätät koota vastaavan koosteen Derrick-blogiisi, ohjaan mielelläni Derrickeriankin lukijat suoraan sinne ilmoittamalla väliaikaistekstillä. Sillä tavalla panoksesi saa arvoisempansa, näkyvämmät puitteet.

    VastaaPoista
  9. Löysin tänään YouTubesta vielä jaksot "Lena" ja "Tervetuloa Müncheniin, herra Dribald!" (Nur Ärger mit der Mann aus Rom).

    VastaaPoista