perjantai 5. marraskuuta 2010

269. Tappion paikka

Verlorener Platz (24:3, 14.3.1997) - Es. pe 5.11.2010
Kuvagalleria
Rouva lähtee viemään liikkeen viikon kassaa säilytyslokeroon eikä palaa sovitusti noutamaan miestään. Vaimo löytyy murhattuna autoonsa. Umpimähkäinen ryöstö vai harkittu murha? (Yle.fi.)

Tänään näemme traagisen tarinan Lenaun vaatekauppiassukua kohtaavasta vastoinkäymisestä. Herta Lenauta esittävä Irina Wanka (s. 1961) nimittäin kokee ankean kohtalon autonsa ääreen kuristettuna, viimeisessä Derrick-roolissaan. Mikä pahinta, murhaajankin sukunimi alkaa ällällä niin kuin Lenau, kuten tulemme näkemään.

Mutta ennen vastoinkäymisiä Wanka on ylen onnellisesti naimisissa Klausjürgen "Herr Professor Vuoristosairaala" Wussowin (1929 - 2007) kanssa. Tämä on Wussowin toinen avioliitto, ensimmäinen oli saksalaisen teatterin nykyisen Grand Old Ladyn Christiane Hörbigerin (s. 1938) kanssa.

Ensin Wussow pyrkii kieltämään vaimonsa kuoleman, mikä on suorastaan tragikoomisen hienosti kuvattu. Sitten kun totuutta enää ei voi kiistää, hän joutuu sairaalaan vuodelepoon massiivista lamaannusta potien. Derrickin puhuttaessa Wussowia ensimmäinen rouva Lenau eli Hörbiger tulee yllätyskäynnille sairasvuoteen ääreen ja suhtautuu Wussowiin yhä varsin omistavasti.

Lempinäyttelijöitteni Wussowin ja Hörbigerin avioliitosta ei voi siitä ja syntyä kuin jotain aivan spesiaalia, eli tässä tapauksessa joka-paikan-punastuja Holger Handtke, lempinäyttelijöitteni aatelia hänkin. Hänen estradille astumistaan saamme kuitenkin jännittää kiusaannuttavan kauan, aina minuutille 29. Sitä ennen katsojalle esitellään pariskunnan kaksi muuta lasta: tytär Natali Seelig (s. 1970) ja toinen poika.

Handtkekin työskentelee perheensä vaatehtimossa ja reagoi Derrickin puhutteluihin eleettömän apeasti. Jakson mittaan katsojakin käy apeaksi, sillä niin pieneksi on tämän poikakullan rooli kirjoitettu, vaikka kyseessä on sentään hänen jäähyväisroolinsa sarjassa. Lohdullista kuitenkin on, että tällä kerralla Handtke ei tyri raskaasti surmaamalla silkkaa kömpelyyttään rakastettuaan tai muuta naikkosta, vastoin kuin rutiiniksi ehti jo muodostua.
 
Tappion paikka kertoo tarinan Hörbigerin epätoivoisesta yrityksestä saattaa Lenautten särkynyt perheidylli takaisin kokoon. Ymmärrettävästi hän on Derrickin ykkösepäilty läpi jakson, ja yhteisinä joutohetkinä Derrick vie hänet tutustumaan oikeustaloon ja kertomaan syväajatuksiaan puolustautumisesta ja syyllisyydestä. Tutustumiskäynnistä riittää jälkipuitavaa Harryn kanssa kamarilla.

Loppukohtauksen on tarkoitus sijoittua Lenautten päivällispöytään, johon Gabriele Dossi (s. 1947) tarjoilee taloudenhoitajattarena. Miltei koko perhe - äiti, isä, kaksi lasta ja Derrick - on paikalla, mutta Handtke uupuu.  Niinpä Hörbiger lähtee Derrickin kanssa etsimään Handtkea ja uutta loppukohtauspaikkaa, jossa kaikki selviää, hiukan latteasti mielestäni tosin.

Tämä on jotenkin rutiininen jakso... Jos Tappion paikkaa ei olisi kirkastettu peräti kolmella lempinäyttelijälläni, olisin voinut vailla tunnontuskia jättää jakson väliin.

Niille, jotka kaipaavat vielä jakson huippukohtien läpikäyntiä, on suunnattu oheinen YouTubesta löytyvä 10-minuuttinen video jaksosta.

11 kommenttia:

  1. katoin jakson ja ehdin katsoa 26 minuuttia..oma suosikki on irina wanka..harmi ettei löydy jaksoa tödliche sekunden netistä

    VastaaPoista
  2. luulin etta irina wankan esittämä hahmo oli Tytär

    VastaaPoista
  3. Katsoit varmaan 26 viimeistä minuuttia. Irina Wankan esittämä Herta Lenau oli todella herra Lenaun toinen vaimo, vaikka jakson lopussa ensimmäinen vaimo ehti jo ottaa kovaa vauhtia entistä asemaansa vaimona takaisin. (Tekstistäni vie linkki alkuminuutteihin keskittyvään YouTube-videoon, jossa Irina Wanka on yhä onnellisesti elossa ja herra Lenaun onnellinen toinen vaimo.)

    Jaksossa "Tödliche Sekunden" ("Kuolettavat sekunnit") (http://derrick-fan.blogspot.com/2009/09/episode-69.html) näyttää olevan suosikkisi Irina Wankan lisäksi yksi omista suosikeistani, Liza Kreuzer.

    VastaaPoista
  4. Holger Handtkesta puheenollen, jaksossa "Murha portaikossa" hän työnsi äitinsä portaista alas. Ihme koheltaja...

    VastaaPoista
  5. Tuota portaikkomurhajaksoa (nro 209) en olekaan itse tainnut nähdä, mutta se täydentää hyvin Handtkelle syntynyttä profiilia Derrick-sarjassa, varsinkin jos työntäminen oli puolivahinko.

    VastaaPoista
  6. Tavallaan, Handtke sysäsi äitinsä portaisiin perheriidan päätteeksi kuultuaan äidin työskennelleen prosituoituna.

    VastaaPoista
  7. Lempinäyttelijäsi Christiane Hörbiger muuten esiintyi itävaltalaissarja Poliisikoira Rexin ensimmäisessä jaksossa "Pääteasema Wien". Hörbinger esitti pelättyä miljonääriä, joka tappoi Venäjän mafian yhdysupseerin, tapatti toisen, sekä viimeisteli työnsä tappamalla palkkaamansa murhaajan sairaalasänkyyn.

    VastaaPoista
  8. Anonyymille Handtken Derrick-historiasta:
    Kuulostaa perinteiseltä Handtken riidalta perheenjäsenen tai muun läheisen kanssa eli sopii oikein hyvin Derrick-sarjan Handtke-kuvaan.

    Derricks großer Freundille:
    Poliisikoira Rexin avausjaksossa Hörbiger vaikuttaa varsin James Bond -tyyliseltä hirviöltä, mikä sopii hyvin hänen minulle ennestään tuttuun näyttelijärepertoaariin. Itse panin Hörbigerin ensimmäisen kerran merkille eräässä viime vuoden huhtikuussa uusitussa Derrick-jaksossa.

    VastaaPoista
  9. olen aina tykännyt irina wankasta derrickistä ja edesmenneestä karl renarista

    VastaaPoista
  10. Irina Wanka esiintyy muuten "Der Kommissar" -jaksossa "Domanns Mörder" 13-vuotiaana. Muita rooleja hänellä ei sarjassa näytä olevan.

    VastaaPoista
  11. Irina Wankalla on melkoinen krimiura ansioluettelossaan. IMDb paljasti minulle juuri, että hän aloitti filmiuransa jo lukemaanoppimisiässä suuresti arvostetun Luchino Viscontin suuresti arvostetussa "Kadotetuissa" 1969.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.