lauantai 13. marraskuuta 2010

271. Löytötavara

Fundsache Anja (24:5, 23.5.1997) - Es. pe 12.11.2010
Vuokratalon käytävältä löytyy kuollut mies. Kuoleman tuottanut linkkuveitsi löytyy etsinnöissä pihan roskalaatikosta. Derrickiä askarruttavat kuolemaan johtaneet syyt. (Yle.fi)

Löytötavaran minuutilla 23 löytyy kerrostalon käytävältä linkkuveitsellä telottuna vanha tuttu, Franjo Marincic, joka esittää 50-vuotiasta Alfred Kajunkea. Ennen tuota kohtalokasta iltaa hän ehtii kuitenkin vielä monen viikon ajan örveltää kantapubissaan ja välillä yltyä iloksemme hitlermäiseen mekastukseenkin. Perhe ehtii yhtä monen viikon ajan odottaa häntä sohvalla rivissä istuen ja humalaista selkäsaunaa tai jotain vielä pahempaa vartoen.

Tutkimukset lähtevät liikkeelle tuosta perheestä, johon kuuluvat vaimo Irene Clarin (s. 1955) jäähyväisroolissaan sekä tyttäret Anja (18 vee) ja Milly (12 vee). Anjaa esittää Katja Woywood (s. 1971) ensimmäisessä kahdesta Derrick-roolistaan. Inge Schulzilla on pikkurooli naapuriasunnon iäkkäänä rouvana.

Jakson nimi Löytötavara viittaa tytär-Woywoodiin, jonka Daniel Friedrich (s. 1949) löytää puutarhamajastaan paossa isän intohimoa. Syntyy sarjalle tyypillinen poikkeustilannesuhde: hyväntahtoinen Friedrich majoittaa Woywoodin yöksi kotinsa lämpöön ja ottaa sitten vähitellen tytön siipiensä suojaan, välillä syöttääkin tätä "kuin kissanpentua". Friedrich on jakson derrickläinen poikkeusyksilö, joka perustelee suojelusuhdettaan Derrickille näin: "Olen kirjailija, onnettomat ihmiset kiehtovat minua."

Derrick alkaa luonnollisesti veljeillä Friedrichin kanssa, joka saa laajasti eritellä käsityksiään Marincicin onnettomasta perheestä. Ylitarkastajan läsnä ollessa Friedrich ilmaisee niin voimakasta tunnereaktiota Marincic-vainajaa kohtaan, että 2000-luvun katsoja alkaa pelätä, miten näyttelijä mahtoi kestää parin vuoden takaiset uutiset Amstettenista ja Joseph Fritzlin perhekunnan tapahtumista.

Mielestäni jakson kammottavin hirviö ei kuitenkaan ole Marincic vaan Friedrichin naisystävä, raastinraudan ja kaktuksen mustasukkainen yhdistelmä. Niin humaani mies ja filantrooppi kuin Friedrich ei olisi ansainnut sellaista myrkkistä taakakseen. Hyvä kun lopulta häipyi.

Loppukohtaus käydään Marincicien vuokrakodissa, jossa Derrick ja Harry Klein plaraavat muistikirjojensa sisältöä perheen edessä vähän kuin olisivat uuden näytelmän ensimmäisissä lukuharjoituksissa. Friedrichkin istuu omalla paikallaan sohvalla kuin uusioisä ikään.

Varsinkin myöhempien tuotantokausien Derrickille tavaramerkkisimpiä ovat unenomaiset murhatapaukset Münchenin rahayläluokan keskuudessa, mitä nyt joskus seikkaillaan jännittävissä hämäräklubeissa. Löytötavara on piristävä poikkeus säännöstä työläisrealismissaan, Marincickin sellaisessa kunnossa, että herkempi katsoja voisi pelätä hänen tunkevan kuvaruudun läpi mukiloimaan viattoman teeveen katsojan.

Woywoodin poikkeuksellinen suhde hyväntekijäänsä on jakson kannattava ydin. Toisaalta moinen on jo muodostunut sarjan yhdeksi kliseeksi - tämä on vain yksi sen monista variaatioista. Näin isänpäivän kynnyksellä Löytötavara antaa myös opetuksen, että isän rakkaus voi olla vääränkinlaista. Tämä käy mielessä, kun Marincic lausuu tytär-Woywoodille tämän jälleen kerran kampitettuaan: "Älä pelkää, minähän rakastan sinua."

8 kommenttia:

  1. Anonyymi kirjoitti perjantaina 12. marraskuuta 2010 klo 22.52 jakson nyt poistetulle ennakkosivulle:

    JAKSO JÄI NÄKEMÄTTÄ KOSKA OLEN OLLUT SILLOIN KOULUSSA..OLEN DERRICK-FANI JA HALUAISIN KATSOA MIELELLÄNI V 1976-1992 JAKSOJA

    VastaaPoista
  2. Derrick olisi kyllä ansainnut alkuiltapäivää paremman esitysajan. Eikä opettajia oikein voi ihan joka viikko vaatia näyttämään televisiosta Derrickiä, vaikka sattuisi olemaan saksankin oppitunti. Toivottavasti lopetusjaksot osuvat sopivasti joululoma-aikaan. Mitä kouluastetta muuten käyt?

    VastaaPoista
  3. hämeenlinnassa olevaa perttulan erityisammattikoulua kiipulan toimipistettä..mutta derrick-fani olen ollut jo pitkään...harmi vaan että joutuu sitten 281 jakson jälkeen tilamaan dvdeet saksasta

    VastaaPoista
  4. IRENE CLARIN OLI MUISTAAKSENI JOSSAIN JAKSOSSA WOLF ROTHIN KANSSA

    VastaaPoista
  5. Toivottavasti päätösjakso "Jäähyväväislahja" tulee hyvään aikaan, jotta näet sen.

    Mutta jos sinulla on koulua silloin, niin Derrick on kyllä sinulle niin tärkeä, että mielestäni voisit aivan hyvin pyytää opettajalta etukäteen vapaata nähdäksesi jakson kokonaan. Voisit vaikka pyytää opettajaa käymään täällä Derrickeriassa, jotta hän näkisi tämän suositukseni.

    Saksasta Derrickiä onneksi saa dvd-muodossa. Suomessa on taidettu julkaista vain kuusi jaksoa (ks. http://www.dvdplaza.fi/reviews/nayta.php?sid=1164).

    Irene Clarin ja Wolf Roth esiintyvät yhdessä ainakin jaksossa 237. "Älä kättele murhaajaasi" (http://derrick-fan.blogspot.com/2009/09/episode-237.html).

    Tälle englanninkielisen Wikipedian sivulle muuten on listattu tunnettujen Derrick-kasvojen esiintymisiä sarjassa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Derrick_episodes.

    VastaaPoista
  6. Derrickiä saa Suomessa tosiaankin vain yhden DVD:n verran, sillä sitä ei ole julkaistu Suomessa enempää. Mutta Saksalaisia DVD:itä saa huomattavasti enemmän, esim osoitteesta Amazon.de. Itselläni on yksi kausiboksi, osat
    1-15. Vahinko vaan, ettei ole tekstejä.

    VastaaPoista
  7. Voisiko tähän esittelyyn liittää joitakin kuvia jaksosta?

    VastaaPoista
  8. Kaikkiin jaksoihin ei ole helposti löydettävissä kuvitusta verkosta. Esim. pääasiallisessa kuvalähteessäni Derrick-Fanclub.de:ssä ei ole jaksosta yhtäkään kuvaa (ks. http://www.derrick-fanclub.de/die-folgen/folgen-251-275/folge-271/index.php), eikä Google-hakukaan niitä löydä.

    Perustieto-osiossa on sentään linkki Tian1806:n kuvagalleriaan jaksosta, kuten tavallista.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.