torstai 17. marraskuuta 2011

122. Tohtori Prestel on ammuttu

Pari vuotta sitten mietin sellaisia saksalaisia näyttelijöitä, jotka eivät saaneet kiilatuksi itseään yhteenkään Derrickin 281 jaksosta. Mieleeni tuli muutama nimi, joitten erikoisesti olisin toivonut ilmaantuneen edes kerran ylitarkastajan seuraan.

Esimerkiksi ilmiömäinen elokuvaohjaaja Rainer Werner Fassbinder, joka näytteli myös muitten ohjaajien tuotannoissa, olisi varmasti tehnyt ikimuistettavan konnanroolin ennen kuolemaansa vuonna 1982. Muutaman ajatusaskeleen jälkeen esiin nousi nimi Armin Mueller-Stahl (s. 1930) - tuttu muun muassa parista Fassbinderin myöhäisestä elokuvasta, Loistosta (1996) pianistipäähenkilön julmana isänä ja vuosikymmenen takaisesta Mannin perhe -sarjasta, jossa hän näyttelee kiitetyn pääosan Thomas Mannina.

Samassa yhteydessä päätin mietintöjeni kyytipojaksi konsultoida hakukoneita, jotka paljastivat traagisen totuuden: Mueller-Stahl oli kuin olikin esiintynyt Derrickissä, yhden ainoan kerran, jaksossa jonka TV2 oli ajanut ulos vain pari päivää aiemmin.

Tänään onneksi voimme ottaa uusiksi tuon jakson. Mueller-Stahl on kirjankustantaja Alexander Kolberg. Hänen vaimoaan Doraa esittää Ursula Lingen (s. 1928). Vaimossa on sellainen pikku vika, että hän ei ole täysin uskollinen miehelleen vaan heilastelee Peer Augustinskin (s. 1940) esittämän tohtori Gerhard Prestelin kanssa.

Eipä siis mikään ihme, että eräänä katkerana yönä tohtori Prestel löytyy kuoliaaksi ammuttuna...

Stellen Sie sich vor, man hat Doktor Prestel erschossen (11:14, 14.12.1984) - Es. to 9.4.2009 klo 12.50
Kuvagalleria
Kirjankustantaja Kolbergin puoliso Dora on ottanut rakastajakseen tohtori Prestelin. Kun tämä ammutaan, joutuu Derrick pohtimaan, olisiko herra Kolberg kyennyt surmatyöhön. (Yle.fi)

Mutta ei mennä asioitten edelle. Jakson alkukohtauksessa tohtori Prestel nimittäin vielä ripittää kaikessa rauhassa Derrickiä. Prestel on näet ammatiltaan puolustusasianajaja ja syyttää ylitarkastajaa siitä, että tämä käyttäytyi oikeudessa todistajana liian varmasti. Tämän seurauksena hänen päämiehensä sai Prestelin mielestä liian ankaran rangaistuksen.

Mielenkiintoinen, eikä kovinkaan helppotulkintainen, on Derrickin reagointi syytöksiin. Vinoileeko ylitarkastaja asianajajalle vai ilmaiseeko oikeasti vilpittömän pahoittelunsa, kun hän poistuttuaan lakimiehen huoneesta avaa oven vielä uudelleen ja lausuu oven raosta naama peruslukemilla: "Suokaa anteeksi."

Mutta pääosassa toki on triangelidraama Mueller-Stahlin ja kumppaneiden kesken!

Heti kättelyssä selviää, että kirjankustantaja Mueller-Stahlissa jakso on saanut oikean poikkeusyksilöitten poikkeusyksilön. Hän nimittäin on hyvin tietoinen vaimonsa ja tohtorin kielletystä rakkaudesta mutta suhtautuu siihen silti sellaisella tyyneydellä ja ainakin näennäisellä säyseydellä, että vaimo on moisesta ihan hämillään. "Rauhallisuutesi on luonnotonta", rouvakulta kiteyttää.

Mikä parasta, Mueller-Stahlin persoonallinen poikkeusyksilöys on siinä mielessä valioluokkaa, että hän on kyennyt luomaan itselleen sinänsä täysin ehjän, sisäisesti ristiriidattoman poikkeusmaailman.

On kustantaja toki elänytkin elämän, joka on omiaan kasvattamaan kunnon Derrick-poikkeusyksilön. Nimittäin hän on raajarikko, halvaantunut auto-onnettomuudessa, ja käyttää siksi kyynärsauvoja kulkiessaan. Tilanteessa on siis mukana myös ripaus ladychatterleytä. Tohtori Prestel on ilmestynyt avioparin elämään toimimalla kustantajan asianajajana onnettomuutta seuranneessa oikeudenkäynnissä.
Kustantaja M-S evästämässä vaimoa treffeille poikaystävän kanssa. (Kuva: ZDF.)

Tällä henkilökokoonpanolla Tohtori Prestel on ammuttu luo varsin pahaenteisen ilmapiirin. Mueller-Stahlin ja tohtorin kohtaaminen, kun jälkimmäinen tulee hakemaan kirjankustantajan vaimoa treffeille, on tv-draamaa parhaimmillaan. Analysoidaan itsevarmuutta ja sen soveliaita ilmenemismuotoja, ja Mueller-Stahl vielä esittää vaimostaan kylmän analyyttisen luonnekuvan tämän rakastajalle. Katsojalle käy terävän ilmeiseksi, että petetty altavastaaja, rampa aisankannattaja M-S on kolmiodraamassa selvästi ylin kukko tunkiolla. Hänen aikeitaan pelkurimaiset rakastavaiset voivat vain yrittää arvailla.

Petetyn kirjankustantajan henkilö on totisesti inspiroinut käsikirjoittaja Reineckerin huippusaavutukseen. Mueller-Stahlin pirullinen leikki vaimollaan ja tämän rakastajalla voisi olla aikojemme arvostetuimpien näytelmäkirjailijoiden kynästä lähtöisin. Tämän ramman persoonallisuudessa on totisesti yhä uusia tasoja tasojen alla - kuin maatuskassa, aidossa ja käsin valmistetussa.

Rakastavaisten ilta menee ihan kivasti - kutsuilla on mukava ilmapiiri, Hans Questkin kyselee kustantajaparan voinnista, ja rouva Lingen esittelee nuoren rakastajansa seurapiireille -, mutta hellän jäähyväissuukon jälkeen joku menee sitten ampumaan tohtori Prestelin.

Onko laukausten takana Mueller-Stahl? Olisiko hän vammastaan huolimatta tarttunut auton rattiin ja kaasutellut murhapaikalle? Vai peräti houkutellut Klaus Hermin esittämän autonkuljettajan kyyditsemään hänet teloituspaikalle ja takaisin?

Pitkä (ja varmasti tv-yhtiön varoja niellyt) kamera-ajo saattaa meidät ylitarkastajan vanavedessä kustantajan työhuoneeseen, missä arvon herrat kohtaavat toisensa. Kuten Derrick-poikkeusyksilöitten käytökseen luontevasti sopii, M-S alkaa heti tentata ylitarkastajaa tämän uranvalinnan syistä.

 - Miksi ihmeessä ihminen rupeaa poliisiksi?
 - Hyvänen aika, minä... Oikeastaan minä halusin kysyä teiltä jotain.

Mueller-Stahl saa elämää suuremman huvittuneisuuskohtauksen, kun ylitarkastaja kehtaa lausua epäilynsä tapahtumien kulusta ääneen. Joku toinen näyttelijä tulkitsisi kohtauksen stereotyyppisemmin ja latteammin.

Jutta Kammann esiintyy kustantajan lojaalina taloudenhoitajattarena permis ja asteen verran totuttua tummempi tukka päässään. Verena Peterin (s. 1954) pieni rooli Kammannin hiukan tasapainottomana sisarentyttärenä tuo loppusuoralla jaksoon jälleen yhden rikastuttavan säikeen.

Kaikki naiset ovat tri Prestelin sydäntä lähellä. (Kuva: ZDF.)
Jaksossa näyttäytyy muitakin nuoria naisia, joitten tehtävänä on vain osoittaa, että tohtori Prestelin laajaan sydämmeen mahtuu samanaikaisesti jopa kaksi naista, ellei useammmpikin. Ja Prestelin vanha äiti tarkkailee poikansa puuhasteluja hyväntahtoisesti myhäillen vähän etäämpää.

Kaiken kaikkiaan tutustuminen kustantajaan ja hänen lähipiiriinsä tuottaa ylitarkastajalle paljon ajateltavaa. Jaksossa näkyy vahvana Derrickin metodi samastumisen kautta tapahtuvaan asioitten psykologiseen uudelleenläpikäyntiin, mistä on tuloksena kirkas näkemys rikoksen kulusta. Kamarilla orvon pöytälampun loisteessa ylitarkastaja sitten analysoi Harry Kleinille Mueller-Stahlin elinpiiriä kuin kummitus-tv:n meedio riivattua kartanoa: "Siinä talossa on uskomattoman paljon vihaa."

Tohtori Prestel on ammuttu on monisyinen analyysi mustasukkaisuudesta. Jakso toimii tarvittaessa myös malliesimerkkinä siitä, miksi Armin Mueller-Stahl on niin suunnattoman arvostettu näyttelijä. Kun M-S vielä osuu vieraisille Derrickin luo sellaisen jakson merkeissä, jossa on vahva käsikirjoitus, on tuloksena varma laatujakso.

Esimerkiksi Mueller-Stahlin ja Lingenin viipyilevissä kaksinkohtauksissa on parhaimmillaan taide-elokuvan syvää kosketusta. Siksipä haluan erikseen nostaa esiin jakson ohjaajan, Zbynek Brynychin (1927 - 1995). Hänen 37 jakson Derrick-portfoliossaan on monta keskitason yläpuolelle kohoavaa jaksoa.

Jakson jälkipuoliskolla tosin esiintyy myös tyhjäkäyntiä, kun psykodraaman ohella juonenkuljetukseen joudutaan mukaan ymppäämään muutakin, vähemmän oleellista jännityskamaa. Lisäksi moni varmasti pitää ainakin lopullisen ratkaisun vahvistavaa asiantuntijalausuntoa hiukan latteana.
  • Vielä on ilmestymättä seitsemän (tai mahdollisesti kahdeksan) jaksoesittelyä. Niistä seuraava näkee päivänvalon ensi torstaina 24.11.2011 ennen iltaseitsemää. Tuossa jaksossa ylitarkastaja ottaa rennosti eli höllää solmiotaan. Jakson helteisten ilmojen voivuttamana minäkin pidän esittelyn pituuden kohtuuden rajoissa.

4 kommenttia:

  1. Derricks großer Freund17. marraskuuta 2011 klo 19.49

    Tätä esittelyä on odotettu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos sanoistasi! Minäkin olen odottanut sinun kommenttiasi, kuten voit huomata vain kuuden minuutin viiveestä vastauksessani.

    VastaaPoista
  3. tämä on hyvä blogi

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.