torstai 24. marraskuuta 2011

123. Mies Antibesista

Tänä iltana tarinamme alkaa jylhässä, historiaa huokuvassa ympäristössä: Münchenin sydämessä sijaitsevassa, 1600-luvun barokkia edustavassa Hofgartenin puistossa. Linnan tiloissa on meneillään wagneriaaninen konsertti-ilta. 
Der Mann aus Antibes (12:1, 18.1.1985) - Es. to 16.4.2009 klo 12.50
Kuvagalleria
Vähän ennen konsertin päättymistä joku kuulee ulkoa kirkaisun, ja esityksen jälkeen paviljongista löytyy nuori nainen puukotettuna. Oliko kyseessä mustasukkaisuusdraama? (Yle.fi.)

Irina Wanka pidättelee hengitystä. (Kuva: ZDF.)
Kun väki alkaa purkautua konsertin päätteeksi linnasta, kuuluu puistosta rääkäisy. Irina Wankahan se; hän löytyy surmattuna keskeltä ulkoilmapaviljonkia.

Ehkä tässä vaiheessa luulemme, että joudumme jakson merkeissä jättämään Wankan, mutta onneksi kohtaamme hänet vielä lopun takaumassa, jossa hän onnettomana Ofeliana riutuu Hamletinsa syleilyssä. Tuo päätöskohtaus on muuten varsin upeasti toteutettu.

Derrick vie suru-uutisen Wankan isälle (Edwin Marian, s. 1928), jolla on kaksi tärkeää viestiä ylitarkastajalle: tytär oli tasapainoton ja eli viimeiset aikansa harmaaohimoisen rakastajan luona. Vierailu jää turhan lyhyeksi, mutta ei hätää: jakson mittaan törmäämme isään toistamiseenkin, tosin haamuksi muuntautuneena.

Dumont on hypännyt peiliin turvaan Derrickiltä. (Kuva: ZDF.)
Harmaaohimo on tietenkin aina yhtä charmantti Sky Dumont, joka taatusti on ottanut illan näyttelijätyöhön mallia meidän ikioman machotruba-duurimme Frederikin roolielkeistä. Matkatoimiston-omistaja Dumont päivittää isä-Wankan vanhentuneen tiedon tyttären asuinpaikasta: rakkaus lopahti jo kolme kuukautta sitten ja Wanka lähti lätkimään.

Dumontin rennossa seurassa Derrick saa osoittaa kuivaa huumoriaan ja kunnioitustaan film noirin terävälle dialogille. Dumont toteaa: ”En pidä äänensävystänne”, mihin Derrick vastaa: ”En pidä siitä aina itsekään.”

Wanka ei kuollut ihan eilisen teeren tyttönä, sillä jo ennen Dumontia hänellä on ollut poikaystävä. Tämä on valitettavasti parhaillaan purjehtimassa Antibesissa asti mutta lupaa tulla heti Müncheniin. Derrick noutaa hänet lentokentältä, missä saamme hämmästykseksemme huomata, että mies Antibesista onkin itse Christian Kohlund – siis yksi Vuoristosairaalan lääkäreistä, se Frau Christa Brinkmannin myöhempi rakastaja!

Ex-poikaystävä ja höllä solmio. (Kuva: ZDF.)
Tässä vaiheessa päivä on yltynyt jo niin helteiseksi, että Derrickkin höllää solmiotaan.

Bänksien jälkeen Wanka ja Kohlund ovat onneksi jatkaneet suhdettaan kirjeenvaihdon merkeissä, joka poikaystävän mielestä osoittaa kiistatta Dumontin nuoren naisen murhaajaksi. Niinpä Kohlundilla on kyltymätön hinku osoittaa matkatoimiston omistaja syylliseksi.

Kohlund esittelee Wankan kirjeitä Derrickille myöhemminkin, aina käsikirjoituksellisesti kaikkein sopivimmissa kohdissa.

Joistain latteista ratkaisuistaan huolimatta Mies Antibesista lipuu varsin ongelmattomasti alusta loppun asti, eikä jännite lässähdä kesken kaiken. Uusia yllätyksiä tulee eteen riittävästi, ja löytääpä Derrick hänelle tarjoillusta asetelmasta oikein kunnon vanhan ajan harhautuksenkin.

Mikä parasta, paljastuvaan murhakuvioon sisältyy moraalinen monitulkintaisuuskin, mikä on omiaan houkuttamaan katsojaa filosofisluontoiseen pohdintaan, kuten parhaaseen Derrick-tyyliin kuuluu. Mikä oikein on oikein? kysyy Hamlet.
  • Derricks großer Freund on jälleen herättänyt uransa Derrick-bloggaajana päivätorkuilta. Käykää tutustumassa! Blogissa on tähän mennessä mm. esitelty Der Kommissar -sarjaa ja keskusteltu 1970-luvun derrickeistä. Lähiaikoina on tiedossa teksti, jota ohellani varmasti useampi muukin suomalaisderrickeristi aivan erityisesti odottaa.
  • Anonyymi (30. lokakuuta 2011), jolle jakson "Painajainen" juoni on jäänyt epäselväksi, sinua varten Derricks großer Freund on laatinut juonitiivistelmän jaksosta tekstin "Ennakko: Derrickeristin adventti" kommenttialueelle.
  • Seuraava jaksoesittely ilmestyy torstaina 1. joulukuuta ennen iltaseitsemää. Vuorossa olevan jakson keskushenkilöihin kuuluva näyttelijä kohosi 1970-luvulla maailmansensaatioksi roolityöstään, jonka hän teki vain 11-vuotiaana eräässä debattia herättäneessä elokuvassa. Joulukuun ensimmäisen päivän rooli on hänen Derrick-ainokaisensa. (Lisävihje: Kyseinen näyttelijä ei ole Brooke Shields.)

10 kommenttia:

  1. Kiitos tästäkin esittelystä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi aktiivisesta osallistumisestasi ja merkittävästä panoksestasi Derrickeriassa.

    VastaaPoista
  3. Aiempien keskusteluittemme pohjalta arvelen, että jakso, joka saattaisi olla mielestäsi hyvinkin kiinnostava, on numero 75. "Vahva persoonallisuus" (Eine unheimlich starke Persönlichkeit).

    Jaksossa on vaikuttava ilmapiiri ja hyvin valitut näyttelijät.

    Ikävä kyllä esim. YouTubesta ei löydy mitään kyseisestä jaksosta...

    VastaaPoista
  4. Kiitos jaksosuosituksestasi. Katsoin Tian1806:n blogista löytyviä kuvia jaksosta, ja pidän mahdollisena, etten ole sitä aikanaan nähnyt. Yksi tärkeä syy tämän blogin aloittamiseen viime vuoden syksyllä olikin se, että muistikuvat jaksoista häipyvät niin helposti.

    VastaaPoista
  5. Jostain syystä en muista nähneeni tätä jaksoa.

    Sky Dumont ei näytä vielä harmaantuneelta tässä jaksossa. Viimeisissä Derrick-rooleissa Dumont on selvästi enemmän harmaantunut. Nykyään hänen hiukset ovat kuin Aarne Tannisella Washingtonin aikoina.

    VastaaPoista
  6. Tuosta jakson numero 75. tapahtumaympäristöstä vielä:

    Jakson päätapahtumat sijoittuvat jakson "Aamiainen murhaajan kanssa" 'vamppyyrilinnaan'.

    Tuo samainen talo on esiintynyt myös ainakin osissa "Yön salaisuudet", "Teehetki murhaajan kanssa" ja "Viimeinen keino".

    VastaaPoista
  7. Vieras,
    kommenttisi innoittama tein Sky Dumontista Google-kuvahaun saadakseni ihailla hänen nykyistä harmaahapsi-lookiaan. "Miehen Antibesista" aikaan Dumont oli todellakin alle 40-vuotias, ja siitä huolimatta ensimmäiset merkit harmaantumisesta näkyvät jo melkoisen ilmeisesti, vaikka todellinen harmaantuminen seurasikin vasta myöhemmin.

    Derricks großer Freund,
    kiitos jälleen (tällä kerralla goottilaisesti vampyyrilinnaympäristössä). Hallitset todellisen Derrickiin liittyvän tietopankin, johon varmasti moni haluaisi tutustua myös keskitetysti omassa blogissasi, jos tunnet jossain vaiheessa halua sitä sinne tallentaa ja laajentaa blogiasi siihenkin suuntaan.

    VastaaPoista
  8. Voitko laittaa kaikkiin Derrickin jaksoihin päivämäärät milloin ne on edellisen kerran näytetty, eli viime uusintakierros jonka YLE lähetti? Tuossa blogin alkuvaiheessa teit luetteleon kaikista 281 jaksosta. Loppupään jaksoista on sekä alkuperäiset esityspäivät että uusintapäivämäärät, samoin joistakin ihan alkupään jaksoista ja jostain välissä olevasta jaksosta, jos olet kirjoittanut jutun niistä. Mut ois kiva nähä luettelossa päivämäärät muistakin jaksoista.

    Jos onnistuu YLE:n sivuilta etsimään vanhoja ohjelmatietoja, niin itse pääsin jaksoon 110. Pirullista peliä (to 5.2.2009; Die Verführung, 10.2.1984), mikä näkyi olevan tuolla listalla. Tuota aiempiin ohjelmatietoihin en päässyt. Mistä niitä sitten löytäisi?

    Jaksot 9-55, 57-75, 77-86, 88-109, 111-116, 118-121, 124-203. Näihin haluaisin sekä alkuperäisen esityspäivän että viimeisimmän uusintapäivän.

    VastaaPoista
  9. Suomessa viime uusintakierroksen päivämäärät (sekä kellonajat) löytyvät aika pitkälle "Telvis.fi" -sivustolta. Saksalaiset alkuperäisesiteykset löytyvät "Der Derrick Fanclup" -sivustolta.

    VastaaPoista
  10. Kiitos, Derricks großer Freund, että tarjosit heti hyviä lähteitä päivämääriin. Itse olen Saksan-ensiesityspäiviä tarkistanut myös Tian1806:n blogista.

    Varhainen tekstini, kaikki jaksot luetteloiva "281 kertaa Derrick", on ollut kaikkein katsotuimpia sivuja blogissani koko historian ajan. En ole saattanut esityspäivätietoja kattavasti esiin, kosken ole pitänyt sitä kaikkein kiireellisimpänä ja tärkeimpänä tehtävänä.

    Saksan-ensiesitysten tallentamista näkyviin en koe lainkaan kiireellisenä, sillä tiedot lienevät löydettävissä esim. Derrick Fanclubista ja Tian1806:n blogista vielä pitkän aikaa.

    Sen sijaan pidän mahdollisena, että Ylen ja Telviksen informoimat Suomen-uusintaesityspäivät jossain vaiheessa katoavat verkosta. (Silti olen pystynyt löytämään esim. kaikki tarvittavat esitystiedot edelleen kuluneena syksynä retrosarjaani laatiessani täysin ongelmitta Google-haulla.)

    Vieras, jos pidät kattavaa esityspäivätietokantaa tärkeänä, voit varmaan itsekin sellaisen laatia esim. googleamista hyödyntämällä.

    Suomen-esityspäivätietoja merkityksellisemmiksi näkisin tallentaa Ylen paririviset jaksoesittelyt ajoissa muistiin. Jokaisen oman esittelyni alussahan on tuo Yle.fi:n teksti. (Jossain vaiheessa Yle tosin luopui niistä ja palasi käytäntöön taas jaksosta 250 lähtien.) Olen joskus miettinyt, miten tuo suhteellisen yksinkertainen mutta myös rutiinisen vaivalloinen tehtävä olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa Derrickeria-blogissa.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.