perjantai 29. huhtikuuta 2011

87. Alivuokralainen











Der Untermieter (8:9, 9.10.1981) - Es. pe 24.10.2008 klo 15.50
Kuvagalleria
Walter Buschmann on kärsinyt kymmenen vuoden tuomion ja pääsee vapauteen. Derrick muistaa tapauksen hyvin, mutta pettyy, kun uskoo miehen jättäneen rikolliset puuhansa. (Yle.fi.)

Tutustuin karmivan karskiin Peter Kuiperiin (1929 - 2007) tämänpäiväisen Derrick-jakson myötä runsaat kaksi vuotta sitten ja ihastuin häneen heti ikihyviksi. Rooli on hänelle sarjassa kolmas kaikkiaan seitsemästä.
 
Kuiper saa esittää Alivuokralaisessa olemukseensa hyvin istuvasti jälleen jonkin sortin psykopaattia, taposta tuomittua Walter Buschmannia, joka vapautuu vankilasta kymmenen vuoden lusimisen jälkeen.
 
Tulevaisuus on nyt auki herra Kuiperille. Miten hän käyttää nuoren vapautensa?

Tietenkin suuntamalla vanhan sussunsa ja tämän kanssa tekemänsä muksun huomiin. Kersahan ei ole milloinkaan edes nähnyt isäänsä! Ei haittaa, vaikka sussu on aikanaan katkaissut täysin välinsä Kuiperiin.

Perillä vanhan sussun luona ei odotakaan se ennestään tuttu nainen vaan aviosäätyyn astunut arvoisa rouva Ulrich Kaul, jota esittää juuri kampaajalta tullut Lisa Kreuzer ja jonka ilme kertoo paljon. Kahvittelun lomassa isä tietenkin haluaa nähdä poikansa.

- Martin on vähän arka.
- Karsi se hänestä.

Entä aviomies? Työstä rakkaan vaimonsa ja poikansa luo palaava herra Ulrich Kaul, Horst Sachtleben (s. 1930, 4./9), on yhtä avuton, joten Kuiper asettuu vaivatta alivuokralaiseksi perheen ylimääräiseen huoneeseen. Ongelmaa ei tuota, vaikka hän joutuu jakamaan sen opiskelija Hans-Jürgen Schatzin (s. 1958), alkuperäisen alivuokralaisen, kanssa.

Kumman vaimo Lisa Kreuzer saa olla? (Kuva: ZDF.)
Pidäkkeettä ja estoitta, vahvan ruumiillisesti, herra Kuiper on ottanut suvereenin paikkansa pikkuvirkamieskodin päänä.

Korvaukseksi alivuokralaisuudesta Kuiper lupaa olla kertomatta pikku-Martinille totuutta isyydestä. Ainakin kunnes herra Kaul luopuu ottamistaan oikeuksista vaimon ja pojan suhteen.

Millaiseksi draama kehittyy Kaulien perheen seinien sisällä? Tätä psykologiaa katsoja saa jännittää. Jännitykseen tuovat lisää kierroksia Derrickin omat tutkimukset ja yritykset vaikuttaa herra Kuiperin järjestelyihin.

Kuiperin tapaus on Derrickille ennestään tuttu kymmenen vuoden takaa, mutta uusimpiin käänteisiin hänet tutustuttaa eläkkeellä oleva poliisimies Fritz Straßner (1919 - 1993), joka on ehdonalaisvalvojana saanut Kuiperin mentoroitavakseen vapautumisen jälkeiseen elämään. Eläkeläispoliisi pelkää, että konttoristiaviomies ei hengissä selviä taistelussa Kreuzerin puolisoudesta.

Alivuokralaisen alkuminuutit tavoittelevat suorastaan dokumentaristista realismia, kun miltei opetuselokuvamaisesti näytetään, miten vapautuva vanki jättää rangaistukslaitoksen tuomionsa kärsittyään. Jaksossa myös päästetään katsojan silmä intiimillä tavalla kärpäseksi kattoon, kun Derrick vierailee Harry Kleinin poikamiesboksissa pihvi-illallisella. Sisänäkymät ovat lievästi sanoen vaatimattomammat kuin Derrickin lokaalissa.

Tämä on siitä kiva jakso, että selvitään kokonaan ilman veritöitä, vaikka läheltä pitääkin grillausretkellä Isarin rannalla. Ja lopputulemana herra Kuiper joutuu apeana jättämään valtaamansa asunnon Derrickin valvoessa poislähtöä.

9 kommenttia:

  1. Hei, Derrickus!

    Kysyisin, oletko laatimassa jossain kohtaa kesää jaksoesittelyn jaksosta INTOHIMON UHRI? Muistan kun kerroit sen olevan ensimmäinen kosketuksesi Derrickin maailmaan. Pidin itsekin jaksosta paljon, ja aion laatia siitä lähipäivinä jonkinlaisen pienen tekstin omaankin blogiini.

    Minulla on jakso VHS:ssällä, eli jos tulee jostakin jaksoon liittyvästä seikasta myöhemmin kysyttävää, niin vastaan mielelläni!


    -Derricks großer Freund

    VastaaPoista
  2. En onnistunut pitämään (tätäkään) pikku salaisuuttani salassa sinulta, Derricks großer Freund... (Viimeksi otit esiin tietyt Derrickin esihistoriaan liittyvät seikat muutama kuukausi sitten.)

    Yksi pakastimeeni säilötyistä jaksoista todella on tuo "Intohimon uhri" (20:12, 1993). Kiitos muuten yhteistyötarjouksestasi; tuo nimenomainen jakso minulla kuitenkin on itselläni.

    Jaksoesittelyni ei kuitenkaan valmistu ihan lähikuukausina. Olenkin päättänyt kirjoittaa vielä tänään ihan uuden blogitekstin, jossa keskityn Derrickerian loppuvuoden aikatauluihin.

    VastaaPoista
  3. YLE:n toihu saksalaisdekkarien suhteen on todella ärsyttävää.

    Derrickin kahta poisjätettyä jaksoa ei saada missään välissä esitettyä.

    Lauantaidekkareista "Kettu" ja "Kahden keikka" on lopetettu.

    Maanantaisin pyörinyt "Vanha kettu" lopetettiin kesken, ja sen korvannut "Kahden keikka" lopetettiin myös nopeasti.

    Uutta eurodekkaria "Epäilyksen alaisena" esitettiin muutama jakso, ja sen jälkeen tilalle tuli "Komissario Montalbano".

    Ainoa säännöllinen saksalaisdekkari on "Siska", ja nyt on tullut vielä "Bella Block".

    Uusi dekkarisarja, "Erikoisryhmä Stuttgard", pyörii satunnaisesti lauantai-illoissa, vaikka se ei mielestäni ole hyvä.

    Myös viimetalvella alkanut "Syyttäjä" on lopetettu.

    VastaaPoista
  4. Kakkosen sivujen mukaan Kahden Keikan uusinnat jatkuu Siskan paikalla elokuussa ja ilmeisesti lauantai-iltojen dekkaritkin palaavat ruutuun viimeistään syyskuussa.

    Maanantain päivädekkareista luovuttiin kuulemma samasta syystä, kuin miksi Derrickistä jätettiin ne kaksi jaksoa näyttämättä, eli osa jaksoista on liian väkivaltaista sisältöä tuohon aikaan näytettäväksi. Ylehän oli saanut virallisen huomautuksen päivädekkarien sisällöstä viime syksynä.

    VastaaPoista
  5. TV2:n saksalaisdekkarisarjoista yleisesti puhuttaessa Derrickeriaa parempi ympäristö on TV2:n saksalaisdekkarikotisivusto. Siellä mm. tulevista esitysajoista perillä oleva verkkotoimittaja Miika Jalonen vastaa kysymyksiin. Viimeksi aiheeseen liittyvää keskustelua on käyty sivulla "Kevään saksalaisdekkarit" (http://tv2.yle.fi/juttuarkisto/paivittaiset-ohjelmanostot/saksalaisdekkarit-kevaalla-2011).

    Kuten anonyymi pari tuntia sitten kirjoitti, TV2 terästi viime syksynä huomiotaan K13-sarjoista ja päätti siksi luopua krimien iltapäiväuusinnoista.

    VastaaPoista
  6. saisitko tänne juonenkuvauksen jaksosta kuolema isarilla jonka olen nähnyt youtubesta

    VastaaPoista
  7. Miksi tämän esittelyn alussa on tuollainen tyhjä tila?

    VastaaPoista
  8. harmi etten ole nähnyt tätä..peter kuiper 1929-2007 kuuluu derrick hahmoista suosikkeihini

    VastaaPoista
  9. Tyhjä tila esittelyn alussa johtuu ongelmasta, jota olen käsitellyt myöhemmässä blogitekstissäni "Derrickerian loppuvuosi" (28.5.2011).

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.