torstai 9. joulukuuta 2010

279. Miljoonalunnaat

Herr Kordes braucht eine Million (25:3, 17.4.1998) - Es. to 9.12.2010 klo 13.20
Liikemiehen tytär on kidnapattu ja hänestä vaaditaan miljoonan lunnaita. Liikemies suostuu maksamaan, mutta Derrick ja Klein lähtevät virittelemään kiristäjälle ansaa. (Yle.fi.)

Miljoonalunnaat alkaa idyllisillä kuvilla Kordesien varakkaasta kotikartanosta, jossa perheen tytär Johanna Klante valmistautuu taidehistorian tenttiin, lakia opiskeleva poika Leopold kannustaa siskoaan, isä Lambert Hamel on lähdössä töihin luotsaamaansa perheyritykseen ja... itse wanharouva  Maria Becker on hurjan sydämellisenä isoäitinä perheen viisas ja kaikkinäkevä dynamo. Inge Schulzilla on pikkurooli perheen taloudenhoitajattarena Paulana.

Herra Hamel (oik.)
tarvitsee miljoonan.
Liikeneuvottelussa Hamelille selviää, että pankilta ei enää heru lisäluottoa; herra Hamel tarvitsee siis miljoonan. Mistä rahat? Synkästi hän katsoo isänsä ja isoisänsä valokuvia firman seinällä (yhdennäköisyys miespolvien välillä pistää silmään, varmaan ihan tarkoituksella): minäkö ajan isoisäni perustaman yrityksen konkurssiin? Hamelin mietteliäs ja alakuloinen kertojanääni leimaa alun kerrontaa vanhanaikaisella charmilla.

Siis mistä rahat? Kuvalehdessä paistatteleva liikemies Heimeran taitaa olla varoissaan... Ja hänellä on tytär Charlotte (Melanie Bianca Jung, s. 1972), jonka voisi...

... kidnapata. Tuumasta toimeen. Hamel kätkee tainnuttamansa tyttären syrjäiseen varastorakennukseen ja soittaa vaimennetulla ja epäselvällä äänellä tytön isälle: miljoona D-markkaa. Heimeranin vaimo Christiane Hammacher (s. 1939) viimeisessä yhdestätoista roolistaan on yhtä äimistynyt kuin miehensä. Hamelin amatöörimäinen kömpelöys rikollisena tuo tapahtumiin lisäkiehtovuutta.

Lunnasrahat on määrä luovuttaa Münchenin päärautatieasemalla asiakirjasalkussa. Liikemies Heimeranin avuksi hälyttämä Derrick Harryineen tarkkailee, kun Hamel tarttuu laukkuun. Derrickin pysäytettyä kiristäjän tämä kertoo ottaneensa yksinään jätetyn laukun vain toimittaakseen sen löytötavaratoimistoon. - Tässä vaiheessa katsoja huomaa epävarman rikollisen Hamelin muuttuneen sulavan itsevarmaksi ja pelkäämättömäksi.

Derrick pui tilannetta herra Heimeranin kanssa poliisiasemalla. Ehkä Hamel sittenkin on kaiken takana ja löytötavaratoimistoselitys on vain nerokas keksintö selustan turvaksi.

Syyllinen vai syytön? Charlotte-tytär täytyy joka tapauksessa saada pelastetuksi. Derrick keksii psykologiaan vahvasti nojaavan juonen ja saa kidnapatun vanhemmatkin onneksi yhtymään siihen. Ensin siis vapautetaan Hamel, joka suunnasta virtaavin vuolain anteeksipyynnöin. Ja rahasalkkukin saa suunnitelmassa uuden tehtävän.

Miljoonalunnaat on kolmanneksi viimeinen Derrick. Alkavatko Derrickin ja Harryn välit rakoilla loppusuoralla, pahastikin? Muistamme, miten jo Palkkamurhaajan tyttäressä ylitarkastajalla oli vaikeuksia kestää apulaisensa yllättävää passiivisuutta lopun kahvipöytäkohtauksessa. Tällä kerralla Derrick käyttäytyy epäsosiaalisesti. Parasta raportoida kamarilla käyty huolestusta herättävä sananvaihto kohdasta 42 minuuttia sellaisenaan:
Derrick (siemaistuaan kahvia kukin koristellusta mukista): Yäk! Hyi helkkari.
Klein (asiallisesti): Ei maistu vai? Arvasin sen.
Derrick (purnaamista jatkaen): Kamala mukikin.
Klein: Lämmitin vanhaa.
Derrick (katkerana mouruten): Sinun kahvisi on kaupungin kamalinta.
(Klein elehtii kuin murkkuikäisen vanhempi epätoivon rajalla.)
Jaksossa joukko yksityiskohtia herättää kysymyksiä: kidnapatun Charlotten vanhemmat eivät vaikuta missään vaiheessa äärimmäisen huolestuneilta, mitä kyllä voisi pitää oletettavana. Ikävänä pidän myös joittenkin mahdollisuuksien hyödyntämättömyyttä: alussa kuvataan äärimmäisen kiehtovasti Hamelin kotikutoinen kidnappausoperaatio, mutta sitten liikemies muuttuu roolinsa ammattimaisen virheettömästi hoitavaksi koneeksi. Eikö hän esimerkiksi käy kertaakaan ruokkimassa tyttöä varastossa, vaikka poliisiseurannan uhallakin?

Loppuratkaisussa Hamelin kahdella lapsella on merkittävä rooli, kun liikemies lähettää heidät toimittamaan erästä asiaansa. "Oman maailmani ääreen", kuten hän toteaa äidilleen. Viimeisessä kohtauksessa Hamel lopulta saa kohdata ajattelemattoman rikoksensa seuraukset miltei silmästä silmään. Hän on vihdoin valmis lähtemään Derrickin kanssa.

Derrick-kotisivunpitäjä Tian1806 on rankannut jakson 1990-luvun parhaaksi Derrick-jaksoksi. Ei valinta varmaan hakoteille osunut ole; riippuu sitä mitä katsomisessa painottaa. Jakso alkaa jännittävästi ja vetäväkerrontaisesti, mutta jälkipuolisko ei mielestäni ihan jaksa vetää samalla intensiteetillä, vaikka Hamelin maailman taas kerran keikauttava puhelu liikemies Heimeranilta hyvin tehokas käänne onkin.

10 kommenttia:

  1. HARMI ETTEN NÄHNYT TÄTÄ MUTTA OLISI JOSKUS NASTA OMISTAA SAMANLAINEN BMW MALLIA DERRICK..OLEN AINA TYKÄNNYT DERRICKISTA JA SEN JAKSOISTA...

    VastaaPoista
  2. eräs suosikkinäyttelijäni on Lambert hamel jonka listaan parhaaksi derrick hahmoksi....Yhdessä phillip Moogin ja legendaarisen Hans-peter hallwachin ohella

    VastaaPoista
  3. Lambert Hamel kuuluu minunkin Derrick-suosikkeihini.

    VastaaPoista
  4. Tässä jälleen malliesimerkki loistavan tiimityön aikaansaamasta oivallisesta saksalaisdekkari episodista. 'Miljoonalunnaat' on hieman yliampuva, mutta muuten realistinen kuvaus hyväosaisen miehen ahdingosta pakkotilanteessa. Suosikkinäyttelijöihini kuuluva Lambert Hamel tekee tässä jaksossa mielestäni parhaan Derrickroolinsa. Loppu kuvaa hyvin raivostuneisuutta sisäisesti kylmää ja julmaa miestä, ja tämän brutaalisuutta kohtaan.
    Lambert Hamel teki loistavan roolin myös tämänviikkoisessa Siskassa "Leonardon salaisuus".

    VastaaPoista
  5. Mistä tuo kuvan DVD olisi ostettavissa. Siinä on Anna Lakowski.

    VastaaPoista
  6. Takavuosina Saksassa on todella julkaistu joukko Derrick-jaksoja kahden jakson julkaisuina. "Miljoonalunnaitten" parikkina on "Anna Lakowski".

    Luulisin, että julkaisu on ehditty jo loppuunmyydä. Hyvällä onnella sen saattaisi löytää saksalaisista tai kansainvälisistä nettihuutokaupoista tai ottamalla yhteyttä saksankielisen Euroopan dvd-antikvariaatteihin.

    (Enempää asiaa tutkimatta annan myös linkin Amazon.de-sivustoon: http://www.amazon.de/Derrick-Lakowski-Kordes-braucht-million/dp/B003E67E1U.)

    VastaaPoista
  7. Suosikkibeckeriäni minun on vaikea nimetä. Ensimmäisenä mieleen tulee jakso 257. "Ruth ja murhaaja", jossa wanharouva Beckerin rooli on hyvin keskeinen. Jakso 257 on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että säännöllisesti leskeyteen Derrick-sarjassa tuomittu Becker saa siinä nauttia avioliiton auvosta edes pari minuuttia jakson alussa.

    VastaaPoista
  8. 1997-1998-jaksot ovat todella laadukkaita. Varsinkin tämä, "Palkkamurhaajan tytär" ja "Anna Lakowski" ovat loistavia jaksoja.

    VastaaPoista
  9. Panin merkille saman - että sarjan päätöksen lähestyessä jaksot alkoivat järjestään osoittaa tasalaatuisen erinomaisuuden merkkejä.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.