tiistai 13. syyskuuta 2011

Alku-Derrick saapuu keskiyön bussilla

Heinäkuun 30. päivänä vuonna 1973 aloitettiin Derrick-sarjan ensimmäisen jakson kuvaukset, mutta kyseessä ei suinkaan ollut seuraavan vuoden lokakuussa ensijaksona esitetty Metsätie vaan jokin aivan muu jakso...

Kolme ensimmäistä tuotantokautta, siis vuosina 1974 - 76 ensiesitetyt 29 jaksoa, kuvattiin melkoisen erilaisessa järjestyksessä kuin mikä esitysjärjestys lopulta oli. Jaksot lähetettiin alkuperäisestä niin poikkeavassa järjestyksessä, että ensimmäisten esityskausien suhteen on hieman hassua puhua "tuotanto"kausista:
Ensimmäinen järjestysluku kertoo sijoittumisen esitysjärjestyksessä, jälkimmäinen kuvausjärjestyksessä. (Esimerkiksi ensimmäisenä esitetty Metsätie siis kuvattiin järjestyksessä neljäntenä jaksona; seitsemäntenä kuvattu Synkkä sunnuntai puolestaan esitettiin vasta kolmannessa tuotantokaudessa 22:ntena.)
Tuotantokausi 1 (1974):

  •  1. / 4. Metsätie
  •  2. / 8. Johanna
  •  3. / 2. Vuosijuhla
Tuotantokausi 2 (1975):

  •  4. / 1. Keskiyön bussi
  •  5. / 12. Kuolema kiskoilla
  •  6. / 10. Kunnian hinta
  •  7. / 6. Madeira
  •  8. / 14. Väkivallan merkit
  •  9. / 5. Ei nimi miestä pahenna?
  • 10. / 9. Kiirastuli
  • 11. / 3. Panttilainaamo
  • 12. / 16. Tavaralähetys
  • 13. / 17. Uusi ystävä
  • 14. / 13. Murhan jälkeen
  • 15. / 20. Viekkaat vorot
Tuotantokausi 3 (1976):

  • 16. / 18. Kolibrien kuolema
  • 17. / 22. Trumpetistin kuolema
  • 18. / 11. Pelko
  • 19. / 23. Kuolleet linnut eivät laula
  • 20. / 24. Autovarkauksien arvoitus
  • 21. / 15. Kalkutta
  • 22. / 7. Synkkä sunnuntai
  • 23. / 25. Omin päin
  • 24. / 19. Uskomaton tyyppi
  • 25. / 26. Mies yli laidan
  • 26. / 27. Huippujuttu
  • 27. / 28. Hasardia
  • 28. / 29. Vaikeneva todistaja
  • 29. / 21. Italialainen yhteys

Neljännen tuotantokauden alusta lähtien kuvaus- ja esitysjärjestys poikkeavat toisistaan vain vähäisessä määrin.

Eläimellisen raakalaismainen alku-Derrick. (Kuva: ZDF.)
Syitä näin radikaalille järjestysmyllerykselle on useampia.


Ensinnäkin käsikirjoittaja Herbert Reineckerin aloittaessa uuden poliisihahmon varaan rakentuvan krimi-sarjan hän ei vielä ollut luonnostellut Derrickin hahmoa kovinkaan pitkälle. Meidän kaikkien tuntema herrasmies-Derrick oli alkujaksoissa vielä pahasti hakusessa. Itse asiassa ensimmäisenä filmatussa tarinassa ylitarkastajamme näyttäytyy varsin väkivaltaisena kaverina - oikeana paukkunyrkki-Stepinä, jonka rinnalla itse Likainen Harrykin kalpenisi. Esitysjärjestystä oli siis tarpeen sekoittaa, jotta katsojat eivät liian selvästi näkisi raakile-Derrickin kypsymistä kokonaisemmaksi persoonakseen.


Toiseksi sarjan konsepti koki heti ensimetreillä muutoksen, jonka selkeyttämiseksi tarvittiin jälleen esityspakan järjestelyä. Reineckerin tarkoituksena oli alkuaan keskittyä sarjassa rikoksentekijän psykologiaan ja siihen logiikkaan, jolla tämä päätyy tekoonsa. Tuohon konseptiin kuului elimellisenä osana rikollisen paljastaminen katsojalle heti jakson alussa. Pian kuitenkin palattin turvallisempaan perinteiseen formaattiin, jossa katsoja joutuu jännittämään loppukohtaukseen asti rikollisen henkilöllisyyttä.


Lähteet:
Mieleni minun tekevi tutustua tarkemmin vasta kuoriutuneeseen Derrickiin. Ensimmäisenä kuvattu Keskiyön bussi ei kuitenkaan ole katsottavissa esimerkiksi YouTubesta kahta lyhyttä katkelmaa lukuun ottamatta, mutta kyllä kertyneistä aineksista vähintään ennakkoesittely syntyy:

Ennakko: 4. Keskiyön bussi

Mitternachtsbus (2:1, 12.1.1975) - Es. pe 14.9.2007 klo 15.50
Kuvagalleria
Yöbussissa istuu apeana tarjoilijatar, joka oli kuullut lääkäriltään odottavansa lasta. Lapsen isä ei naimisiin halua, mutta tarinan julma jälkinäytös yllättää kaikki.  (Yle.fi.)

Christiane Schröder punaisine puseroineen. (Kuva: ZDF.)
Keskiyön bussi tuo Münchenistä illan tarinan kannalta arvokamaa: Christiane Schröderin (1942 - 1980), joka toimii tarjoilijattarena Werner Kreindlin (1927 - 1992) omistamassa majatalossa keskellä baijerilaista maalaisidylliä.

Christiane on saanut kaupunkikäynnillään kuulla lääkäriltä odottavansa lasta, mistä hän on hiukan suruissaan. Lapsen isä on nimittäin Hartmut Becker (s. 1938), majatalonisäntä Kreindlin poika, joka ei varmasti suostu avioon Christianen kanssa.

Rakastavaiset kohtaavat öisen lammen rannalla, jossa käy ilmeisen selväksi, että isä ei halua syntyvää lasta. Christiane torjuu ajatuksen abortista, ja sananvaihdon lopputuloksena Hartmut hukuttaa tarjoilijattaren lampeen. (Christiane Schröder muuten itse menetti henkensä seitsemän vuotta myöhemmin heittäytymällä San Franciscon Golden Gate Bridgeltä ja hukkumalla.)

Derrick tutustuu surmatyön jälkiin, joitten raakuus tyrmistyttää hänet. Ylitarkastaja alkaa hetikohta epäillä Hartmutia, mutta ennen pidätystä täytyy toki kerätä todistusaineistoa...

Tapaukseen liittyy myös jälkeenjäänyt nuorukainen, Notre Damen kellonsoittaja, joka kiemurtelee ujon ihastuneesti Christianen ympärillä. Tätä poikarukkaa esittää itse Lambert Hamel - 1990-luvun derrickien vakaa ja mahtava yritysjohtaja ja perheenpää. Hänen kömpelön varsamaista jolkotustaan jaksossa on mahdollista todistaa tältä YouTube-videolta, italiaksi dubattuna varmuuden vuoksi.

Lambert-rukka on saanut ristikseen juopottelevan isukin, mutta eivät hänen vastuksensa siihen lopu: majatalonisäntä Kreindl yrittää sälyttää vastuun tarjoilijattarensa kuolemasta hänen harteilleen!
Nuoret ja onnelliset: Derrick ja Harry Klein. (Kuva: ZDF.)
Tutkimusten edetessä ajaudutaan lopulta majatalon biljardihuoneeseen, missä Derrick näkyy painostavan Hartmutia melkoisen röyhkeästi. Tämä YouTube-video näyttää, miten ylitarkastaja kerää vähin erin raivoa sisäänsä ja lopulta hyökkää murhaajan kauluksiin ja mopottaa tätä monin tavoin, kunnes kaiken huipennukseksi kastaa tämän pään tasan tarkkaan samaan lampeen, jossa Christiane joutui kohtaamaan matkansa pään.

Kuka olisi uskonut, että jo pian tästä huligaanista sukeutuu kaikkien arvostama pidättyväisyyden ruumiillistuma, herrasmies kiireestä kantapäähän?

Luulen, että ylitarkastajan pöyristyttävä käytös jakson lopussa on selitettävissä psykologisesti varsin tyydyttävällä tavalla. Nimittäin varmasti Derrick tunsi epävarmuutta jouduttuaan ihan uuteen rooliin ihan uudessa sarjassa. Tämä sielua jäytävä neuvottomuus sitten purkautui hallitsemattomasti aggressiona viatonta näyttelijäkollegaa kohtaan. Toisaalta voisi kuvitella myös, että tuossa vaiheessa sarjan kuvauksia ylitarkastajaa rassasi tieto tulevasta; ehkä hän tunsi jopa vihaa tuottaja Ringelmannia kohtaan, joka oli saanut narratuksi hänet allekirjoittamaan näyttelijäsopimuksen. Ei hitsi! - vielä 24 vuotta ja 280 jaksoa tätä yhtä ja samaa. Becker osui epäonnekseen väärään aikaan väärään paikkaan ja joutui tuottajaa kohtaan tunnetun raivon sijaiskärsijäksi.

Keskiyön bussin heinäkuun lopussa 1973 alkaneet kuvaukset saatiin valmiiksi jo elokuussa. Musiikkiraidan kannalta on kiintoisaa, että Les Humphriesin esittämä Derrickin tunnusmusiikki kuullaan jakson aikana myös vaihtoehtoisena versiona.
  • Keskiyön bussi on tätä nykyä katsottavissa kokonaisena myös YouTubessa (ei tekstityksiä, lataaja Lockenbenny 28.7.2012). Jaksossa kuultava vaihtoehtoien versio tunnusmusiikista löytyy kohdasta 11.05 alkaen (ja uudelleen kohdasta 56.45); ero tuntemaamme versioon on melkoinen.

19 kommenttia:

  1. Onko tähän blogiin tulossa jossakin vaiheessa esittely jaksosta 3, VUOSIJUHLA"?

    VastaaPoista
  2. Varmasti tiedän ainoastaan tämän: Minulla on varastossa neljä Derrick-jaksoa (ja mahdollisesti jossain vaiheessa saan käyttööni myös muutaman muun jakson). Näistä jaksoista (jaksojärjestyksessä välillä 100 - 249) kirjoitan täysimittaiset esittelyt Derrickeriaan, ja ainakin kaksi noista esittelyistä ilmestyy tänne viimeistään joulukuun aikana.

    Täysin mahdottomana en pidä sitä, että jossain vaiheessa kirjoittaisin enemmänkin alkuaikojen derrickeistä, mutta ainakaan suunnitelmiini ei kuuulu kirjoittaa tuosta jaksosta "Vuosijuhla", jossa Vanha kettu joutuu todelliseen kiipeliin.

    Paljon riippuu siitä, miten paljon minulla on ylimääräistä aikaa ja haluanko sen ajan juuri sinä hetkenä käyttää juuri Derrickiin.

    VastaaPoista
  3. YouTubeen on tullut 9 uutta 1070-luvun Derrick-jaksoa. Onko joistakin niistä tulossa esittelyitä tähän blogiin?

    VastaaPoista
  4. Kirjoitan tämän ja ensi vuoden aikana vielä neljä (tai mahdollisesti muutaman useamman) jaksoesittelyn. YouTuben kautta tarkoitukseni ei ole enää jaksoja katsoa ensimmäisen kokeiluni jälkeen. Lisätietoja löydät halutessasi jaksoesittelyn 1. "Metsätie" yhteydestä.

    VastaaPoista
  5. Katsoin jakson tänään DVD:ltä. Aika hyvä toteutus. Mielestäni olisi ihan hyvin kelvannut avausjaksoksi.

    VastaaPoista
  6. Horst Tappert teki mielestäni hyvän roolin Der Kommissar-jaksossa "...wie die Wölfe" (1970). Tappert esiintyi alkoholistina, jonka itsehillinnässä oli pieniä puutteita. Lopulta rikos kuitenkin selvisi nimenomaan Tappertin avustuksella. Ei kuitenkaan vuonna 1970 osan nähnyt saksalaiskatsoja varmaankaan arvannut, että tästä miehestä kehkeytyy herrasmiespoliisi Derrick.

    "...wie die Wölfe" on nähtävissä kokonaisuudessaan täällä

    VastaaPoista
  7. Anonyymi 22.10. klo 21.45,
    varmasti erityisen katsottava Derrick-jakso: lähtötilanne ja kaikki kuriositeetit, mm. Hamelin toisenlainen rooli, tunnusmusiikin versiointi, Derrickin raivo.

    Anonyymi 24.10. klo 22.45,
    kiitos YouTube-linkistä. Tuo Der Kommissar -jakso onkin lisätty kokonaan palveluun sen jälkeen, kun noin vuosi sitten näin jaksosta poimitun katkelman esi-Derrickistä hänen rappioalkoholisminsa aikaan...

    Mieleeni tuli katkelmaa katsoessani aivan samanlaisia hirtehisiä ajatuksia suhteessa miesparan menestyksekkääseen tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
  8. "Seuraavat pari jaksoesittelyä ilmestyvät viimeistään adventtiaikaan."

    Onko tarkkaa ajankohtaa (siis päivää) milloin tähän blogiin on tulossa lisää esittelyitä.

    Onko blogiin tulossa esittelyitä 1970-luvun derrickeistä?

    Ainakin YouTubesta löytyy monta seitsemänkymmentäluvun jaksoa josta ei ole esittelyä blogissa.


    YOUTUBESTA LÖYTYVÄT DERRICK-JAKSOT 1970-LUVULTA:

    — Vuosijuhla
    — Silmukka
    — Lokakuun yö
    — Avoin tili
    — Fanin kuolema
    — Italialainen yhteys
    — Kokonkiskurin kuolema
    — Trumpetistin kuolema
    — Kunnian hinta
    — Velka
    — Madeira
    — Pelko
    — Autovarkauksien arvoitus
    — Valokuvaaja
    — Pianokonsertti
    — Hermot kireällä

    yms......................................

    VastaaPoista
  9. Tarkalleen ottaen Horst Tappertin esittämää roolihahmoa Der Kommissarissa ei voi sanoa esi-Derrickiksi kun roolihahmo oli eri.
    Jaksossa ...wie die Wölfe (2.kausi, 7. jakso) roolihahmo on Gassner.

    Jaksossa Die Nacht, in der Basseck starb (5.kausi, 6. jakso) roolihahmo on Kareis.

    Mielestäni esi-Derrick tarkoittaa sitä aikaa Derrickistä, miten tarina eteni ennen kuin Derrick-sarjan tarina alkoi pyöriä. Derrickiä esittävä Horst Tappert täytti 51 vuotta sinä vuonna kuin Derrick-sarja alkoi pyöriä. Roolihahmo Derrick on todennäköisesti käsikirjoitettu käytännössä samanikäiseksi. Kun kerta Derrick on viisikymppinen jo sarjan alkaessa, niin hän on ehtinyt siihen mennessä tehdä poliisin hommia pitkään.

    Derrick mainitaan Harryn viimeisessä Der Kommissar-jaksossa Spur von kleinen Füßen (6.kausi, 4. jakso). Täällä on pätkä siitä. Derrickin nimi mainitaan tuossa. Harryn osalta Derrick on spin off-sarja eli roolihahmo jatkaa toisessa sarjassa.

    Sekin olisi ollut kiinnostava jos Derrick-hahmo olisi esiintynyt vierailevana tähtenä jossain Der Kommissarin jaksossa. Siihen olisi sopinut esim. Harry Kleinin viimeinen esiintymien tai pari viimeistä Harryn jaksoa. Tämä olisi ollut ikään kuin esinäytöksenä sille että näkisimme Derrickin omassa sarjassa jossa Harry on mukana.

    VastaaPoista
  10. Voisiko "Derrickerian" sisarblogiksi perustaa jonkin "Der Kommissar" aiheisin blogin?

    Vaikkapa "Der Kommissar–blogi" ja "Der Kommissareria".

    YouTubesta löytyy paljon Der Kommissar-jaksoja, kuten "Der Moormörder", "Als die Blumen trauer trugen", "Drei Tote resen nach Wien", "Grau-roter Morgen", "...wie die Wölfe", "Tod einer Zeugin", "Der Papierblumenmörder", "Die Waggonspringer", "Warum es ein Fehler war, Beckmann zu erschießen" ja "Ein Playboy segnet".

    Vaikka mikään jakso ei sisällä suomenkielistä teksitystä, niissä on kuitenkin paljon Derrickiä vähemmän puhetta, ja ymmärtäminen on helppoa.

    Itse olen katsonut kaikki netin Der Kommissar-jaksot.

    YouTubeen oli hetken aikaa syötettynä myös jakso "Die Nacht mit Lansky", mutta jostain syystä sitä ei sieltä enää löydy.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi 27. lokakuuta klo 21.19,
    jos haluat saada tarkkoja päiviä kalenteriisi, niin voit palata vaikka jouluaattona heti varhaisaamusta. Silloin täällä odottavat sinua ainakin kaksi seuraavaa esittelyä 1980-luvun jaksoista.

    VastaaPoista
  12. Vieras,
    olen blogini alusta asti noudattanut teksteissäni tiettyjä tyylikeinoja, joiden koen parhaiten huomioivan camp-näkökulman Derrick-sarjaan. Tekemäsi havainto sanan ”esi-Derrick” käytöstä voisi olla ensimmäinen askel noitten keinojen jäljittämiseen aikaisemmissa teksteissä ja edelleen sen pohtimiseen, mikä lisäarvoa tyyli tuo teksteihin.

    Teksteissäni huomio on normaalia useammin keskittynyt näyttelijätyöhön ja ennen kaikkea samojen näyttelijöiden esiintymiseen eri jaksoissa eri rooleissa. Kuten voi havaita, olen melko järjestelmällisesti rikkonut fiktiivisen maailman yhtenäisyyden (jaksokohtaista) lakia mm. käyttämällä näyttelijöistä heidän oikeita nimiään roolinimien sijaan. Esimerkiksi Maria Becker on esiintynyt teksteissäni enemmän jonkinlaisena ”Derrickeria-hahmona” kuin vaikkapa rouva Kordesina, rouva Bleichröderinä, Ruth Mommsenina ja muina roolihenkilöinään.

    Muutenkin fiktiivisten hahmojen käsittelyssä olisi hyvä pitää näkymät laajoina ja välttää turhan tiukkaa yksi yhteen -logiikkaa. Derrickin voi ottaa tosissaan mutta ei silti liian vakavasti.

    Derrick-sarjan eriytyminen Komissaarista olisi varmasti tapahtunut sulavammin ja katsojia runsaammin mukaansa houkuttelevasti, jos ylitarkastaja olisi esitelty Komissaarissa yleisölle mainitsemallasi tavalla.

    VastaaPoista
  13. Anonyymi 29. lokakuuta klo 13.31,
    valitettavasti sinun täytyy hakea apua asiaasi jostain muualta.

    VastaaPoista
  14. Derrickin katsoja vuodesta 19851. marraskuuta 2011 klo 15.33

    "Keskiyön bussin" uhri Cristiane Scröder esiintyi myös Der Kommissar sarjan jaksossa "Der Papierblumenmörder" —— pari vuotta nuorempana siis. Jaksossa Harry Kleinkin vaikuttaa aika nuorekkaalta...

    VastaaPoista
  15. Aika nuorekkaalta... Toivottavasti ainakin yhtenä syynä nuorekkuuteen oli nuori lempi, jota Harry Klein -parka taitaa olla saanut osakseen kovin niukasti, ainakin työtehtävien merkeissä.

    VastaaPoista
  16. Derricks großer Freund4. marraskuuta 2011 klo 16.19

    Tämä on todella hyvä Derrick-jakso. Kaikki tekijät ovat kohdallaan. Derrick esitetään raakana miehenä joka pursuaa raivoa rikollista kohtaan. Tapahtumaympäristö on kiinnostava, toista "baijerilaiseen maalaisidylliin" sijoittuvaa jaksoa ei ole.

    Jaksossa on vain yksi hieman häiritsevä tekijä,
    toistuva ja hieman epäuskottava klisee.

    Tämä on nimittäin se, että jaksossa esiintyy "Bruno"-niminen jälkeenjäänyt poika. Sama klisee oli jaksoissa "Tapaus Bruno" (Anschlag auf Bruno) ja "Illallinen Brunon seurassa" (Abendeßen mit Bruno).

    Tapaus Brunossa "Brunoa" esitti Dieter Schidor, Illallinen Brunon kanssa roolissa nähtiin "joka-anopin toivevävy Phillipp Moog".

    Tätä samaista juonta muuten käytettiin jaksossa "Tapaus Bruno". Bruno on jälkeenjäänyt poika, joka kiemurtelee "ujon ihastuneesti" erään tytön ympärillä. Tytön rakastaja tappaa tytön "puolivahingossa" ja syyt sysätään Brunon niskoille.

    VastaaPoista
  17. Positiivinen arviosi jaksosta vahvistaa vaikutelmaa, jonka olen muualtakin saanut; itsehän olen nähnyt jaksosta vain muutaman minuutin katkelmat YouTubessa.

    Kirjoitat: "Derrick esitetään raakana miehenä joka pursuaa raivoa rikollista kohtaan", mikä saa minut pohtimaan, oliko tuotantoryhmän aikeena aluksi muokata ylitarkastajasta juuri tuollainen kuumaverinen, voimakkaan oikeudentunnon omaava (riivaama?) sankari.

    Tuot esiin hyvin mielenkiintoisen yksityiskohdan Brunojen historiasta Derrickin taipaleella! Mieleeni tulee, saattaisiko käsikirjoittaja Reineckerin historiassa olla tietty Bruno, esimerkiksi joku koulukiusaaja 1920-luvulta, jolle hän haluaa maksaa potut pottuina...

    Olin aivan ehtinyt unohtaa, että jaksossa "Illallinen Brunon seurassa" Brunon roolin esitti epätyypillisesti Moog. (Muille lukijoille tarkennukseksi, että tässä jaksossa "Keskiyön bussi" Brunona on siis esittelytekstissäni mainittu Lambert Hamel - "hänen porvarillisena vakautenaan" tavallisesti omimmillaan.)

    Vain nelisen vuotta myöhemmin tuotettua "Tapaus Brunoa" en ole itse nähnyt. Kuvauksesi tuo hyvin esiin sen, miten likellä eri jaksot voivat olla toisiaan - jopa itseplagioinnin rajoja lähestyen.

    VastaaPoista
  18. Tämä video sisältää hyvää ajankuvaa "alku-Derrickistä". Olen laittanut samaisen videon myös uuteen blogiini.

    VastaaPoista
  19. Huomaan, että olet todella aktivoitunut uudelleen Derrick-blogistina. Hieno asia!

    Palaan aiheeseen ensi viikonloppuna, kun tämänhetkiset kiireeni hellittävät.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.