maanantai 3. tammikuuta 2011

281. Jäähyväislahja

Das Abschiedsgeschenk (25:5, 16.8.1998) - Es. pe 7.1.2011 klo 13.10 (ensiesitys 7.11.1998)
Derrick kutsutaan poliisivoimista erottuaan päällikkövirkaan, Europolin palvelukseen. Läksiäisiä on tarkoitus viettää koko työtoverijoukon voimalla. (Yle.fi.)

Päätösjakson aloittaa kiivas tohina ja tuiske, reipas kilke ja kalke. Vanha kunnon Derrick nimittäin aikoo jättää murharyhmän, ei vetäytyäkseen eläkkeelle vaan noustakseen tärkeäksi päälliköksi Europoliin Brysseliin. Läksiäisjuhlaa valmistellaan siis kuin joulua Korvatunturilla loppusyksystä. Enää kaksi viikkoa aikaa...

Iloista tohinaa varjostaa ikävä sivujuonne. Nimittäin Derrickin henkeä uhataan, kuten alkukuvan kasvoton puhelindialogi jo antaa ymmärtää. Uwe Friedrichsenin esittämä Albert Kaschonnick näkee ylitarkastajan verivihollisenaan, tämä kun järjesti hänelle 15 vuoden vankilatuomion.

Friedrichsenin tappouhkausten vakavuudesta ei ole epäilystäkään. Siksi kaikki Münchenin poliisivoimat on hälytetty valmiuteen. Harry Kleinkin ilmaisee suunnattoman huolensa siitä, että rakas ylitarkastaja suhtautuu vaaraan turhan huolettomasti. Mutta julkinen pelko ja piiloon rientäminen eivät kuulu Derrickin persoonaan, ei, ei ja vielä kerran ei.

Päätösjakso sukeltaa kiitettävän monisyisesti päähenkilönsä Derrickin persoonaan, vielä kerran ja oikein syvälle. Harry Klein saakin lausua minuutilla 44: "Näiden vuosien jälkeenkään en vielä tunne sinua."

Derrick lähtee murhauhan hälyttämänä kierrokselle: jututtamaan vankilassa istuvaa Friedrichseniä itseään, hänen perhettään ja ystäviään. Joka paikasta näyttää löytyvän sama rakastetun herra Friedrichsenin iso valokuva kehystettynä seinältä... Ja kaikilla tuntuu olevan varsin yksisyinen ja itsekäs moraali toimiaan ohjaamassa.
Derrick uhkaajansa perheenjäsenten seurassa:
wanharouva Becker ja isosilmä Merten. (Kuva: ZDF.) 
Friedrichesenin viehättävään perheeseen kuuluu joukko lempinäyttelijöitäni. Itse jylhänjulma wanharouva Maria Becker on Vera Kaschonnick, Derrickin uhkaajan äiti. Mannekiinina uraa luova Michaela Merten Andrea Kaschonnickina saa näytellä isoja silmiään tänään oikein isoina, kun Pierre Franckh valokuvailee häntä. Dirk Galuba puolestaan on veli Walter, joka on saanut perheen baarin johdettavakseen.

Friederichsenin hiukan epämääräisessä baarissa kohtaamme kaksi vanhaa ja hyvää tuttua. Muistamme Karl Lieffenin sivuroolin 262. Surunmurtamassa naapurissa. Nytkin hän saa olla tekemisissä tanssin kanssa valmentaessaan baarin tanssityttöjä. Günther Kaufmann vaikuttaa samassa baarissa jonkinlaisen yleismiehen vakanssilla.

Tapahtumien edetessä Eleonore Weisgerber (s. 1948) tekee itseään tykö poliisipsykologina, joka haluaa auttaa tapauksen tutkimuksissa. Derrick päättää viedä tämän ja Harry Kleinin uhkaajansa eroottiseen baariin iltaa viettämään.

Baarissa ylitarkastaja kohtaa uudelleen ilkeän ja ilkeästi nauravan wanhanrouvan. Tämä kutsuu Derrickin päiväkahville luokseen... Tänään wanharouva ei saa näytellä monisärmäistä persoonaa ja korkean poikkeusmoraalin kantajaa; hän on vain yksitotisen kaikkien sota kaikkia vastaan -filosofian sävytön julistaja, ikävä ja ilkeä ihminen. Itse asiassa hän osoittautuu loppuminuuteilla pahan ruumiillistumaksi. Moista intensiivistä latausta pahuudelle harva näyttelijä olisi osannut luoda wanhanrouvan lailla. Hän peittoaa kaikki Disneyn hyytävät äitipuolet mennen tullen.

Franjo Marincic hyppää viimeisellä kolmanneksella mukaan tarinaan. Hänellä on rooli syväkurkkuna, joka ilmestyy pimeältä sivukujalta kertomaan Derrickille tärkeitä seikkoja murhahankkeesta, lopulta myös palkkamurhaajan henkilöllisyyden.

Poliisipsykologin kiikkulaudalla (kohta 38 minuuttia) Derrick antaa näkemyksensä urastaan rikostutkijana: "Vuosikaudet elämäni on ollut ainaista työntekoa, taistelua rikollisia ja murhaajia vastaan. Mitä apua siitä on ollut? Ihmiset vain katsovat sivusta. He eivät lainkaan tajua, että katselevat omaa elämäänsä." Samaa teemaa hän käsittelee myöhemmässä juhlapuheessaan.

Läksiäisjuhlan tullen. (Kuva: ZDF.)
Itse juhlatilaisuus alkaa kaikista uhista huolimatta suunnitellusti kohdassa 46 minuuttia. Vankilassa viruvan Friedrichseninkin perhe ja ystävät on tietysti myös kutsuttu mukaan... Salikin on kerrassaan upea! Ehtiikö attentaatin tekijäksi pestattu murhamies väliin?

Ei ehdi - kaikki sujuu suunnitellusti.

"Ensimmäisellä sijalla on aina oma, henkilökohtainen etu", Derrick analysoi puhujapöntöstä ankarana nykyaikaa kuin rienatakseen uhkaajansa lähipiirin moraalia. Sivustakatsojista puhuessaan ylitarkastaja mahdollisesti tarkoittaa meitä televisionkatsojiakin... Puheen voi hyvin kuvitella olevan myös eräänlainen käsikirjoittaja Herbert Reineckerin henkinen testamentti.

Derrickin jäähyväispuhe juhlayleisön edessä on niin lyömätön, että sitä kannattaa varmaan kerrata oheiselta YouTubesta löytyvältä videolta. Samalla voi tarkistaa, ettei yksikään paikalle vaivutuneista, eturiveille parkkeeranneista, muihin saksalaisiin poliisarjoihin kuuluvista kuulijoista jäänyt bongaamatta. Tärkein noista kuulijoista varmaan on itse Kettu Leo Kress267. Pienessä, punaisessa luvussa rötöstellyt Pierre Sanoussi-Blisshän teki hetikohta jakson jälkeen parannuksen ja hyppäsi Kettu-jengiin, jotenka hänelläkin on itseoikeutettu istumapaikka lähellä Kressiä. Helmut Ringelmannilla (s. 1926), joka tuotti kaikki sarjan 281 jaksoa, on vuorosanaton rooli poliisipäällikkönä juhlasalissa, eturivissä.

Jakso etenee melko kaavamaisesti Derrickin haastatellessa henkilöä toisensa jälkeen, mikä kuitenkaan ei latista tunnelmaa eikä jännitystä, joka pysyy koko ajan korkeana. Pienin keinoin ja yksinkertaisuudessaan toimivin jännittein Jäähyväislahjasta kehkeytyy hieno finaali hienolle sarjalle. Lisäksi attentaattisuunnitelmaan liittyvät henkilöt ja Derrickin juhlapuheen aihe nivoutuvat loistavasti toisiinsa.

Loppukohtausta varten kannattaa varata nenäliina ulottuville, Harry Kleininkin olisi kannattanut. Ja Derrickin. Helen Schneiderin laulama "Hey Mr. Gentleman" taustamusiikkina Derrick etääntyy työtovereistaan iltaan.

    17 kommenttia:

    1. Harmi jos derrick loppuu

      VastaaPoista
    2. hieno jakso ja jossa on Liikuttava loppukohtaus

      VastaaPoista
    3. Tuo loppukohtaus, johon ennakkotekstissäni itsekin viittaan, löytyy YouTubesta tästä osoitteesta: http://www.youtube.com/watch?v=tM5rcNnzQY4.

      VastaaPoista
    4. Itse kyselin tuossa marraskuun lopulla yleltä Pornocchion ja Anna Lakowski-jaksojen kohtalosta ja pyysin niitä esitettäväksi esimerkiksi silloin kun Siska loppuu. Sain vastauksen, jossa kerrottiin että jaksot jäävät tällä kertaa pois.

      VastaaPoista
    5. Das Abschiedsgeschenk oli arvoisensa loppu loistavalle derkkarisarjalle. Minua ovat aina ärsyttäneet jaksot, joissa Derrick joutuu jollakin tavalla uhriksi. (Attentat auf Derrick, 1993, Derrick yritetään tappaa; Rachenfelzug, 1989, Derrick yritetään tappaa; Eine Falle für Derrick, 1978, Derrick lavastetaan syylliseksi murhaan.) Noista jaksoista en liiemmin pitäntyt, mutta vaikka Das Abschiedsgeschenk samaa teemaa käsittelikin, se oli loistavasti käsikirjoitettu, sympaattinen ja empaattinen, liikuttava päätösjakso, joka kuuluu ehdottomasti sarjan parhaimmistoon. Lopussa oli myös hyvä toimintakohtaus, kun iskuryhmä nappasi murhaajat kiinni. Loppu oli myös todella sympaattinen, Derrick on 24-vuoden jälkeen siirtynyt europolin palvelukseen.
      Nyt olen nähnyt kaikki jaksot n:o 74:jää lukuunottamatta.

      VastaaPoista
    6. Olen nyt laatinut omat jaksoesittelyni jaksoista 276 ja 278. Uskomatonta kyllä, mutta mikämikä-TV-peliä kyllä tulee yöt läpeensä, ja päivällä muuta soopaa, mutta sitten kahda Derrickiä ei saada mihinkään rakoon.
      Jaksoesittelyt voi katsoa osoitteesta http://rikossarja.blogspot.com/2011/01/esittamattomien-osien-esittelyt.html

      VastaaPoista
    7. Olenkohan ainoa, joka ei oikein tykännyt päätösjaksosta? Toki siinä oli hyviä elementtejä ja Derrick oli periaatteellinen loppuun saakka, mutta jotenkin jakso ei napannut... Tavallisesti piristävä wanharouvakin oli lähinnä ärsyttävä tässä roolissaan...

      VastaaPoista
    8. Kiitos Roopelle toisen näkökulman tarjoamisesta päätösjaksoon, samoin kuin kahdesta jaksoesittelystä, jotka kävin juuri lukemassa blogissasi.

      Anonyymi, et ole ainoa. Kun katsoin jakson ensi kertaa loppuvuodesta 1998, muistamani mukaan en siitä oikein pitänyt. (Minulla on muistikuvia suunnilleen neljästä 1990-luvulla ensiesitetystä Derrick-jaksosta, yhtenä niistä tämä päätösjakso.)

      VastaaPoista
    9. Meikäläinen ei muistanut katsoa sitä kun olin perjantaina kaverin luona. Olisin voinut katsoa kun siihen kellonaikaan ei muutakaan tekemistä olisi ollut.

      Laitoin boksiin ajastinnauhoituksen siltä varalta jos en kerkeä katsoa. Se ei silti nauhoittanut. Boksi on muutenkin nykyään kummallinen, kestää kymmenen minuuttia käynnistysnapin painamisen jälkeen ennen kuin se on käynnissä.

      Muistan että olisin nähnyt viimeisen Derrickin jakson silloin kun se näkyi Suomen televisossa ekan kerran. En muista mitä mieltä olin jaksosta.

      VastaaPoista
    10. Olen päättänyt luopua bloggaamisesta Roope -nimellä sähköpostiini liittyvien syiden vuoksi. Aion kuitenkin uuden sähköpostin luotuani perustaa uuden Derrick-blogin nimellä "Derricks großer Freund". Blogin nimeksi tulee samainen "Derrick - Rikossarja". Kaikkea hyvää tälle blogille!

      VastaaPoista
    11. Kiitos lähtiäissanoistasi, Roope. Ja samaan hengenetoon: tervetuloa, Derricks großer Freund. (Minäkin törmäsin blogia syyskuun alussa Bloggeriin pystyttäessäni sähköpostiongelmaan, mutta onneksi pystyin sen ohittamaan liittämällä perusosoitteen rinnalle toisen sähköpostiosoitteen.)

      Vieras (9.1.2011), minäkin olen huomannut onegelmia digiboksin kovalevyn ja sen käynnistysnopeuden kanssa laitteen vanhetessa. Ainakin joihinkin ongelmiin auttaa se, että tyhjentää ensin kovalevyn joko katsomalla kaikki ohjelmat tai siirtämällä ne kovalevyltä toiseen tallennuspaikkaan, ja sitten palauttaa tehdasasetukset / formatoi kovalevyn. Tätä minulle suositteli eräs tv-myyjä, ja olen itsekin onnistuneesti testannut ratkaisun.

      VastaaPoista
    12. olin itse ehtinyt tallentaa 26 min kyseistä jaksoa.jonka jälkeen se katkesi..

      VastaaPoista
    13. Derrickin katsoja vuodesta 19851. marraskuuta 2011 klo 15.39

      Loistava jakso... harmi ettei löydy kokonaisena Youtubesta.

      VastaaPoista
    14. Mitä meinaa tuo "x" -tunniste???????????

      VastaaPoista
    15. Tunniste "x" tarkoittaa, että jaksoon sisältyy ainakin jonkinasteista alastomuutta.

      VastaaPoista
    16. Ahaa... enpä olisi arvannut.

      VastaaPoista
    17. mahtava tuo derrickin jäähyväispuhe.kauankohan reineckerillä on sen käsikirjoittamiseen aikaa mennyt.....?

      VastaaPoista

    Kommentointimahdollisuus on poistunut 1.2.2012.

    Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.